Brněnská cyklostezka z Kamenné čtvrti do parku Anthropos, kterou muselo město na začátku února uzavřít po pádu velkého balvanu, se dnes odpoledne znovu otevřela veřejnosti. Město sice nechalo odstranit následky havárie, v budoucnu ale bude nutné svah stabilizovat trvale. Brněnský magistrát o tom informoval na svých internetových stránkách.

Stezku uzavřel zřícený balvan

Stezku uzavřelo zřícení osmi- až desetitunového balvanu, navíc hrozilo nebezpečí pádu dalších kamenů. Odborná společnost Strix Chomutov, která je součástí Integrovaného záchranného systému, na místě odtěžila několik desítek metrů krychlových zvětralé horniny, u níž hrozilo samovolné zřícení. Pohyb po cyklostezce je tak znovu bezpečný, v budoucnu ale bude třeba nechat stabilizovat celý svah.

Pomůžou záchytné palisády nebo bariéry

„Bude potřeba zpracovat projekt na zajištění této oblasti, kterému bude muset předcházet nějaký podrobnější průzkum, zaměření a potom návrh trvalých opatření, například v podobě záchytných palisád nebo záchytných bariér, které budou zachytávat úlomky tak, aby neohrožovaly tu vlastní cyklostezku,“ uvedl geotechnik Ondřej Holý.