Brněnské výstaviště zaplnila živá zvířata a zemědělská technika. Začal veletrh Animal Tech spojený s Národní výstavou hospodářských zvířat a dalšími doprovodnými akcemi. Hned od ranního otevření areálu mířily na výstaviště stovky lidí, často rodiny s dětmi, ale také rolníci, farmáři, včelaři, chovatelé koní nebo myslivci z celého Česka. Byla slyšet i slovenština a další jazyky. Podle organizátorů se akce, která potrvá do 26. dubna, svým rozsahem blíží období před pandemií koronaviru, která výrazně utlumila ruch na brněnském výstavišti.

Představuje se 220 firem

Celkem se ode dneška v areálu představuje 220 firem, lidé si prohlédnou také tisícovku hospodářských zvířat, informovaly Veletrhy Brno. Chovatelé vystavují skot, koně, vepře, ovce nebo kozy, většinou právě ty kusy, jichž si sami nejvíc cení. Součástí Národní výstavy hospodářských zvířat jsou také šampionáty a soutěže v mnoha různých kategoriích. Dnes dopoledne například na předváděcí ploše defilovala telata vedená dětskými chovateli.

K vidění jsou i vzácná strakatá trojčata

Organizátoři také lákají na zajímavosti, například trojčata z Vysočiny, tedy telátka Božku, Martu a Mirka. Narodila se loni v prosinci ve společnosti Bobrovská, a. s. se sídlem v Bobrové na Žďársku, a to matce plemene Český strakatý skot. Narození živých trojčat u skotu je spíše vzácností, a ještě větším úspěchem je zdárný odchov. Jejich matka, která má 3,5 roku, zvládla porod bez komplikací. Trojčátka byla jejím druhým porodem, celkem má čtyři potomky, navíc už nadojila bezmála 12 tisíc kilogramů mléka.

Traktor jezdí na biometan

Zemědělskou techniku si zájemci prohlédnou hlavně na volné ploše kolem pavilonu P. Jde o traktory, kombajny a další stroje pro polní práce, včetně traktoru T6.180 Methane Power, který jako palivo používá stlačený zemní plyn nebo biometan. Farmáři si tak mohou palivo vyrobit ve vlastní bioplynové stanici. Mezi exponáty je také dojicí a napájecí technika, řešení pro chytré farmy nebo technologie pro precizní zemědělství.

Autem se dá najet přes 8. a 9. bránu

Výstaviště je otevřené návštěvníkům akce každý den od 9 do 17 hodin, ve středu už pouze do 16 hodin. Vzhledem k rekonstrukci Bauerovy ulice je vhodné pro pěší návštěvníky, aby přišli vchodem do pavilonu G2 od tramvaje, od Riviéry k pavilonu P je přístup kvůli stavbě nemožný. Lidé, kteří chtějí na výstavišti zaparkovat, musejí přijet osmou a devátou bránou. Vstupenka na místě stojí 180 korun, při registraci přes web 110 korun.