Herci Jánu Sedalovi, držiteli Thálie za celoživotní mistrovství a dlouholetému protagonistovi brněnského HaDivadla, brzy vyjde nová kniha básní a kuriózních kuchařských receptů. Připravilo ji brněnské vydavatelství Větrné mlýny, o finanční podporu kvůli tomu požádalo Sedalovy příznivce. Kniha by mohla být hotová ještě v lednu, informovali nakladatelé.

Básně posílá v esemeskách

„Ján Sedal je znám především jako herec HaDivadla, ale v jemu blízkých kruzích se už léta ví, že také píše básně, které trošku marnotratně rozesílá přátelům prostřednictvím SMS v nejrůznějších denních i nočních hodinách. Ačkoliv to vypadá jako bizarní záležitost, jde o texty vyzrálé a kvalitní,“ řekl šéfredaktor nakladatelství Petr Minařík.

Knížku můžou podpořit čtenáři

Kniha Až pleskne brok vyjde bez grantové podpory. Potřebné peníze tak nakladatelé shání také prostřednictvím komunitního financování na portálu HitHit. „Donátoři z řad jednotlivců získávají nejrůznější odměny, třeba knihu samotnou, a to poměrně výhodněji, než bude prodejní cena v knihkupectvích. Nemluvě už o cenách jako procházka Brnem s Jánem Sedalem a podobně,“ doplnil Minařík. Sbírka končí 14. ledna. K dnešku lidé poskytli zhruba polovinu z cílové částky 50.000 korun.

Většinu kariéry spojil s HaDivadlem

Pětasedmdesátiletý Sedal se narodil v Bratislavě. Většinu herecké kariéry spojil s HaDivadlem, ale spolupracoval i s dalšími soubory. Objevil se v řadě filmů, například ve snímcích Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Díky za každé nové ráno nebo Hanele.

Po útoku utrpěl vážná zranění

V roce 2018 utrpěl po útoku nepříčetného muže vážná zranění a několik měsíců strávil v nemocnici. Ke scénické tvorbě se vrátil o dva roky později bytovým divadlem. V roce 2021 převzal Thálii za celoživotní mistrovství v oboru alternativního divadla.

Goldflam z jeho textů sestavil knihu básní

Dlouholetý Sedalův kolega Arnošt Goldflam před pěti lety ze Sedalových textů sestavil knihu SMS básně. Součástí nového svazku budou kromě básní také recepty. „Jsou to hravé texty postavené na principu kuchařky pro chudé a bohaté děti. Recepty prokazují, co přátelé Sedala vědí dávno: že má mimořádný dar humoru,“ uvedl Minařík.