Mezinárodním úspěchem zahájilo brněnské Městské divadlo nový rok. Tři dny po sobě slavil tým režiséra Stanislava Moši aplaus vestoje v německém Ingolstadtu s muzikálem Vrabčák a anděl. Komorní inscenaci v německém jazyce nazkoušelo mezinárodní herecké obsazení v průběhu prosince v brněnském divadle. Tam je původní česká verze v repertoáru od premiéry v roce 2015 pravidelně vyprodaná. Zpravodajský portál BRŇAN o tom informovala mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

Je to strhující příběh Edith Piaf a Marlene Dietrich

Podle ní tak dlouholetá úspěšná spolupráce Městského divadla Brno a Stadttheatru Ingolstadt pokračuje i letos. Hudební drama přibližuje strhující příběh dvou královen světového showbyznysu – Edith Piaf a Marlene Dietrich. Okouzlující Edith Piaf v Německu skvostně ztvárnila Holanďanka Heleen Joor a podmanivou Marlene Dietrich suverénně ztělesnila Švýcarka Sylvia Heckendorn. „Jejich chytré, vtipné i mrazivé dialogy vyvolávaly smích i dojetí, jež střídal bouřlivý aplaus po pěveckých číslech, která vždy zazněla ve svých originálech – tedy ve francouzštině, angličtině i němčině,“ upřesnila mluvčí.

V muzikálu si zahráli i herci z Brna

Hned v několika vedlejších rolích se dále objevil Němec Bosse Vogt a svých vedlejších více rolí se v původní jazykové předloze skvěle zhostili také členové hereckého souboru Městského divadla Brno – Zuzana Holbeinová, Barbora Remišová a Robert Jícha. V brněnském divadle vznikly kostýmy Andrey Kučerové a scéna Christopha Weyerse doplněná pro dané účely o nové prvky i od scénografa Petra Hlouška.

Hra sleduje životní osudy obou hvězd dokumentárním způsobem

Divadelní hra, která má formu činohry s písněmi, sleduje podle Vižďové životní osudy obou žen v podstatě dokumentárním způsobem. „Diváci se stávají svědky skutečných událostí, ale samozřejmě také mnoha situací, které se odehrály v soukromí obou dam a jejich historická skutečnost je tedy jen pravděpodobná. Ačkoliv je příběh založen na mnoha faktech a opravdových postavách, funguje zároveň i jako univerzální drama o lásce, přátelství a nekompromisním osudu,“ uvedla mluvčí.

V Brně se diváci mohou na muzikál těšit koncem ledna

Premiérové obecenstvo v Ingolstadtu bylo příběhem s brněnským rukopisem uchváceno a po doznění posledních tónů povstalo a odměnilo inscenaci, její tvůrce i účinkující dlouhotrvajícím potleskem vestoje. Brněnští diváci se na oblíbený kus Vrabčák a anděl mohou znovu těšit v repríze 25. ledna na Činoherní scéně Městského divadla Brno.