Oblíbený brněnský herec, scénárista, režisér, pedagog a dabér Petr Štěpán slaví právě dnes padesátiny. Šumperský rodák patří k nejoblíbenějším a k nejvytíženějším hercům své domácí scény, tedy Městského divadla v Brně. Působí zde už osmadvacet let, sdělila zpravodajskému portálu BRŇAN mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

V divadle ztvárnil přes 90 postav

Ve stálém angažmá je coby člen činoherního souboru oficiálně od roku 2001. V Městském divadle Brno však zakotvil už v roce 1996, kdy dokončil studia činoherního herectví na brněnské Janáčkově akademii múzických umění, a na zdejších prknech za osmadvacet let ztvárnil více než devadesát postav.

Získal dvě ceny Thálie

Prestižní cenu Thálie roli mu před čtyřmi lety vynesla role Satana v inscenaci Ztracený ráj (zpráva o člověku). Skleněnou váhu přitom získal už v roce 2007 za další ďábelskou roli Darryla v muzikálu Čarodějky z Eastwicku. Za zmínku stojí i Čarodějky ze Salemu, historické drama, kde si za ztvárnění Johna Proctora vysloužil tentokrát širší nominaci na Cenu Thálie 2018. Petr Štěpán je také držitelem čtyř sošek Křídla pro Nejoblíbenějšího herce městské scény, a kromě toho se opakovaně s úspěchem ujímá i režie slavnostního večera.

Dabuje, natáčí v televizi, přednáší na JAMU a píše inscenace

„Z jeviště Činoherní i Hudební scény pravidelně odbíhá do dabingu, na televizní natáčení, přednášet na JAMU, kde vede ateliér muzikálového herectví, či psát divadelní inscenace,“ uvedla Vižďová. Jako jeden z autorů se spolu se Stanislavem Slovákem a Janem Šotkovským podílel na rekapitulačním leporelu Osmyčky (2018), ve kterém sám ztvárňuje roli Marcela Zatýkala a které bylo v roce 2019 oceněno hlavní cenou mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic v Českém Těšíně a polském Cieszyně Zlomenou závorou.

Fenomenální úspěch slaví s Devíti kříži

S úspěchem mezi diváky i kritiky se před sedmi lety setkala také bláznivá féerie Bítls, kterou ve stejném tvůrčím týmu napsal a s chutí si v ní zahrál postavu předsedy MNV Homolu. A fenomenálního přijetí od laiků i odborníků se od premiéry předloni v září dostává také historickému muzikálu Devět křížů. Ten vytvořil s Miroslavem Ondrou a Robinem Schenkem a diváci ho v něm mohou nyní vídat v roli hajného Kudly. V ní alternuje s Jiřím Machem a dlužno dodat, že každé představení vrcholí aplausem diváků vestoje.

Kromě divadla sklízí úspěchy i v televizi

Před deseti lety ho nominovali v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon za hlavní roli ve dvoudílném snímku Poslední cyklista režiséra Jiřího Svobody na mezinárodním televizním festivalu Golden Nymph Awards v Monte Carlu, který se každoročně koná pod záštitou vévody Alberta II. Velmi dobře ho znají i diváci televizních seriálů, namátkou například ze seriálů Ošklivka Katka (2008) či Kukačky (2023). Natočil také dlouhou řadu pohádek, televizních filmů a inscenací.

Ocenění potvrzují Štěpánovu univerzálnost a preciznost

Všechna zmíněná ocenění z nejrůznějších oborů uměleckého povolání jen potvrzují jeho univerzálnost a preciznost. „Dalším důkazem, že Petr Štěpán exceluje ve vážných, komických, hereckých i pěveckých polohách, je i výčet z jeho současných stěžejních rolí na prknech městského divadla,“ řekla Vižďová.

Exceluje v celé řadě rolí

Kromě Zatýkala a Kudly jeho repertoár dále tvoří vznešený panovník Karel IV. v legendárním českém muzikálu Noc na Karlštejně (2014), židovský továrník Viktor Landauer v inscenaci Skleněný pokoj (2015), ctihodný Král Artuš v bláznivé muzikálové komedii Monty Python’s Spamalot (2018), tajemný a neodolatelný businessman Edward Lewis v romantickém muzikálu Pretty Woman (2021), sebestředný a nafoukaný profesor mluvy Jindřich Hradský v muzikálové komedii My Fair Lady (ze Zelňáku) (2022), zákeřný a vypočítavý král Claudius v nesmrtelné Shakespearově tragédii Hamlet aneb Hádala se duše s tělem (2023) či zběsilý Vic Johnson ve zběsilé frašce Prachy! (2023).