Filharmonie Brno začne od čtvrtka vydávat lidem batohy a tašky ušité z reklamních bannerů. Doplňky si zájemci objednávali od začátku února. Vyprodaly se během několika hodin po zveřejnění nabídky na facebookové stránce filharmonie. Produkty organizace nabízí opakovaně přes šest let. Zájem je o ně s ohledem na trend recyklace vždy velký, řekla mluvčí filharmoniků Kateřina Konečná.

Zájemcům nabízeli tašky a batohy

Na výrobu doplňků využívá filharmonie vyřazené bannery, které by jinak mířily na skládku nebo do spaloven. „Doplňky šijeme proto, abychom zužitkovali, co máme. Recyklace je trend. Další várka produktů by měla být k dispozici na konci dubna, kdy budeme zpracovávat plachty z Velikonočního festivalu duchovní hudby,“ uvedla Konečná. V nabídce, kterou filharmonie zveřejnila, byly batohy, tašky přes rameno i menší tašky do pasu. „Původně jsme prodávali pouze batohy, nabídku ale postupně rozšiřujeme. Z poslední várky byl největší zájem o tašky, které lze nosit i jako batohy,“ dodala.

Oblibu produktů vnímají i návrháři

Oblibu produktů z recyklovaných materiálů registrují i brněnští návrháři, kteří s nimi pracují. „Šiju od dětství, ale více jsem se tomu začala věnovat v prvním ročníku na vysoké škole. Postupně začali o moji tvorbu projevovat zájem lidé z mého okolí a začátek malého projektu byl na světě,“ uvedla zakladatelka projektu alz_beta Alžběta Drcmánková.

Šije zejména z elastických materiálů

„Díky jejich pružnosti a jemnosti můžu sešíváním vytvářet novou látku a pokud kousky přestanou vyhovovat, dají se přetvořit v něco nového. Šiju z toho, co najdu v second handu, doma nebo odkupuji od firem zbytkové materiály, které by za normálních okolností skončily ve spalovně. Snažím se redukovat zbytkový materiál i následně a vyhazovat jen opravdu nevyužitelný odpad,“ řekla Drcmánková.

Značka TyKráso nabízí šaty, trička i plyšové hračky

Zbytky látek využívá také Lucie Schrámek, která od dětství šila pro kamarádky a známé. Ze začátku používala látky z galanterie, později začala šít ze zbytkových metráží či prostřihů látek, které se používaly na výrobu ložního prádla. V roce 2019 založila značku TyKráso, které se poslední tři roky na plno věnuje. Kromě šatů, triček či mikin nabízí také doplňky. Ze zbytků látek šije bavlněné gumičky, ledvinky, plyšové spací masky a klíčenky.

Pracuje s bavlnkami z bazarů nebo zrušených galanterií

„Při výšivce pracuji s bavlnkami, které jsem sehnala po bazarech nebo ze zrušených galanterií. Kromě využití zbytků vnímám jako bonus originalitu. Využívám i oblečení ze second handu,“ uvedla Schrámek. Loni začala měnit svoji tvorbu ze šicí na vyšívací. „V ten moment přišlo neuvěřitelné množství objednávek a letní sezonu jsem končila s otlačenými a popíchanými prsty, ale spokojená,“ poznamenala.