Hokejisté Brna vstoupí do předkola jako sedmý tým po základní části extraligy. Trenér Patrik Martinec věří, že Kometa v play off uspěje a zapojí se do bojů o nejvyšší příčky. Zároveň si ale uvědomuje, že nepatří mezi hlavní favority.

„Jsme strašně rádi, že jsme se do play off dostali a že začínáme sérii doma. Všechny týmy, které do vyřazovací části postoupily, mají jediný cíl a tím je zvednout pohár. Kdo říká něco jiného, tak lže,“ řekl jednapadesátiletý kouč na dnešním setkání s novináři.

Martinec začal sezonu na střídačce pražské Sparty, kde ale na začátku listopadu předčasně skončil

O pět týdnů později převzal Kometu místo odvolaného Martina Pešouta. Hned na úvod vyřazovací části Brno nečeká jednoduchý úkol, Kometa se v předkole utká s neoblíbenou Mladou Boleslaví, s níž v sezoně ani jednou nevyhrála. „Boleslav v posledních sezonách hrála semifinále, což svědčí o její kvalitě. My jsme outsideři, ale pohár chceme, to se nevylučuje,“ zdůraznil Martinec.

Pasování do role outsidera vysvětlil Martinec jednak nepříznivou bilancí se Středočechy a jednak vlastní bilancí v play off. „Čtyřikrát jsme v této sezoně s Boleslaví prohráli a Kometa na rozdíl od ní v minulém roce nepřešla přes předkolo play off,“ připomněl Martinec těsné vyřazení v pěti zápasech s libereckými Bílými Tygry.

I přes loňský výpadek je Kometa nicméně považována za tým, jemuž se v play off dlouhodobě daří

„Brno má obrovskou výhodu ve svých fanoušcích, kteří jsou šestým hráčem,“ řekl Martinec. Od roku 2012 totiž Brno postoupilo čtyřikrát do finále a dvakrát do semifinále, v play off chybělo jen jednou.

Brňané jsou rádi, že sérii předkola mohou začít doma, k samotným zápasům se Martinec moc vyjadřovat nechtěl. „Víte, jak to je. Každý zápas začíná za stavu 0:0 a každý se může vyvíjet jinak. Jejich nejsilnější stránkou je bruslení, vždyť to mají i v názvu klubu,“ řekl bývalý vynikající útočník. Za hvězdy soupeře označil Róberta Lantošiho a Tima Söderlunda. „Jsou to na naši ligu nadstandardní a dobře zaplacení hráči,“ vysvětlil.

Dalším plusem středočeského týmu může být fakt, že jej vede někdejší kouč Brna Jiří Kalous

„V lize zná každý každého, za výhodu to moc nepovažuju, navíc nyní máme přece jen jiný a obměněný tým,“ uvedl Martinec. Kometa se na předkolo naladila nedělním vítězstvím právě nad Spartou, na které se bude snažit navázat ve středu. „Teď bylo důležité dobře zregenerovat, protože zápas stál hráče spoustu sil. Nějaké šrámy máme, hodně práce mají doktoři. Budou hrát všichni zdraví,“ naznačil Martinec, ale konkrétní nebyl.