Fotbalisté Brna pod novým trenérem Martinem Haškem vyhráli ve 27. kole první ligy nad Pardubicemi 2:1. Obě branky vítězů dal po změně stran nejlepší ligový střelec Jakub Řezníček, jenž tabulku kanonýrů vede s 19 trefami. V nastavení zkorigoval stav střídající Ladislav Krobot. Sudí Pavel Orel poté odpískal penaltu pro hosty, ale po konzultaci s videorozhodčím Janem Machálkem ji odvolal.

Zbrojovka vyhrála po šesti kolech a v neúplné tabulce poskočila na jedenácté místo. Východočeši po třetí ligové prohře v řadě zůstali poslední o skóre za Zlínem.

„Je to psychologicky velmi důležitá výhra, ale nerodila se lehce,“ řekl na tiskové konferenci Hašek, který po minulém kole vystřídal na lavičce odvolaného Richarda Dostálka. „Je to pro nás těžká porážka, doplatili jsme na hrubé chyby v obraně a na neproduktivitu naší ofenzivy,“ uvedl hostující trenér Radoslav Kováč.

Hašek udělal v sestavě několik změn a povedlo se

Tou nejvýznamnější bylo nezařazení Ševčíka do základní jedenáctky, jeho místo na postu ofenzivního záložníka zaujal Fousek. „Ševčík to vzal příkladně a hodně nám pomohl,“ prohlásil Hašek.

Brňané se do soupeře pustili s vervou a už v sedmé minutě mohl rozjásat publikum po Alliho křídelní akci Fousek, jenže vypálil těsně vedle. Na dlouhou dobu šlo o poslední možnost k otevření skóre. Pardubičtí dobře hlídali střed pole, bez problémů likvidovali i centry a postupně převzali iniciativu. V 19. minutě neuspěl se svou střelou Kostka, o pár minut později ani Hlavatý. V 35. minutě zablokoval Tijani další nebezpečný pokus Kostky.

Mdlou Zbrojovku přišel po přestávce přece jen oživit s Hladíkem i Ševčík a efekt se dostavil okamžitě

Ševčík vybojoval ve 47. minutě u rohového praporku míč, Hladík jej poslal do vápna na Řezníčka, který nekompromisně skóroval. V 65. minutě mohl vyrovnat střídající Pikul střelou z hranice šestnáctky, ale Berkovec balon skvěle vytáhl nad břevno. Pardubice pak opět převzaly iniciativu, řadu centrů odvrátila obrana Brna, střela Janoška v 73. minutě skončila těsně nad.

O tři minuty později si Řezníček našel ideální pozici v šestnáctce a po centru Falty hlavou navýšil vedení domácích. Ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů mu scházejí jen dvě trefy, aktuálně je na čísle 98. „Stovku neřeším, hlavní je záchrana v lize,“ podotkl čtyřiatřicetiletý útočník. Pardubicím v této sezoně nasázel pět gólů, při říjnovém vítězství 3:1 na jejich hřišti zaznamenal hattrick. Tabulku střelců vede o šest zásahů před Chramostou z Jablonce a Van Burenem ze Slavie.

Šanci na korekci měl v 85. minutě Hranáč, ale Berkovec míč vytáhl na roh

V nastavení snížil Krobot a pak hosté dokonce sahali po bodu, když sudí Orel pískl penaltu za kontakt Štěrby s Krobotem. Po kontrole u videa ji ale odvolal. „Ta situace mě sestřelila, ale když se šel sudí podívat na video, už jsem se trochu uklidnil,“ řekl Hašek. „Já neřeším situace, které nemohu ovlivnit. Když pak sudí penaltu odvolal, tak asi nebyla,“ mínil Kováč. Zbrojovka doma zvítězila po třech utkáních a už tam není nejhorším týmem v ligové sezoně.