S brankářem Markem Langhamerem a další osmičkou nových hráčů včetně všech tří posil z NHL se dnes představí čeští hokejisté ve Vídni. Od 18:30 odehrají další duel přípravy před mistrovstvím světa. Svěřenci Kariho Jalonena se utkají s Rakušany v Euro Hockey Challenge již tradičně před šampionáty počtvrté za sebou, ale poprvé se snahou jim oplatit porážku. Loni na MS totiž prohráli 1:2 po samostatných nájezdech a ve 20. měření sil za dobu samostatné české reprezentace to byl první neúspěch.

Národní tým zatím drží neporazitelnost

Jalonenův tým dosud v přípravě v EHCh drží neporazitelnost. Nejdříve vyhrál nad Německem v Kasselu 6:2 a ve Frankfurtu nad Mohanem 5:1 a minulý týden v Ostravě zdolal Slovensko 5:1 a 3:2 po samostatných nájezdech. Finský kouč upozornil, že Rakušané také dokázali uspět. Po prohře s Itálií zdolali po nájezdech po předchozích prohrách jak Itálii, tak Německo.

Soupeře musíme respektovat, říká Jalonen

„Musíme respektovat každého soupeře. Nezáleží na tom, v jaké sestavě budou. My zařadíme do sestavy všechny nové hráče, kteří se k nám tento týden připojili. Chytat bude Langhamer. Zapracujeme nové hráče do našeho systému hry v zápasech, to je pro nás teď to nejdůležitější,“ řekl v Brně novinářům Jalonen.

Do Vídně vyrazí dnes po obědě

Langhamer se po konci sezony v Ilvesu Tampere zapojil do tréninku v úterý. O den dříve se v Brně připojili čtyři obránci i útočníci. Hrát tak bude i kapitán Roman Červenka, další forvardi Martin Kaut ze San Jose, Tomáš Hyka s Lukášem Sedlákem z Pardubic, v obraně jejich kluboví spoluhráči Tomáš Dvořák s Janem Košťálkem a další zadáci David Jiříček se Stanislavem Svozilem z Columbusu. Hokejisté se vydají do 140 kilometrů vzdálené Vídně v den utkání po rozbruslení a obědě.

Může to být ošemetné, míní Langhamer

Langhamer se ve svém 13. utkání v reprezentaci postaví proti Rakušanům podruhé, v dubnu 2019 ve Znojmě při výhře 3:1 proti nim debutoval. „Vzpomínám si na to dobře. Uvidíme letos. Rakousko se sebralo a je to určitě lepší tým. Samozřejmě jsme to viděli na mistrovství světa. Nebude to nic lehkého. Obzvlášť pro gólmana ty zápasy mohou být ošemetné, kdy nechodí tolik střel. Nebo naopak nás překvapí u nich doma, zatím nevíme,“ uvedl gólman.

Týmy jsou na šampionátu vyrovnané, tvrdí Ščotka

Loni se Češi utkali s Rakušany dokonce čtyřikrát. Před neúspěchem na MS v Tampere vyhráli v EHCh ve Znojmě 5:1 a v Linci 4:1, následně na Českých hrách v Ostravě opět 4:1. S výjimkou ostravského duelu odehrál všechny obránce Jan Ščotka. „Na mistrovství světa jsou týmy vyrovnané, ať to jsou Rakušané nebo Švýcaři. Prostě se zvedají a není nic zadarmo. Je dobře, že se na ně teď připravíme a potom s nimi hrajeme zase na mistrovství. Na tu prohru vzpomínám ne moc v dobrém, ale zase myslím, že jsme hráli kvalitní hokej a možná nás ta prohra zase trošičku nakopla k lepším výsledkům,“ prohlásil zadák Komety Brno.

Dobrý test před šampionátem

Pro reprezentaci to byla proti Rakušanům i v součtu se Československem první prohra od března 1932, od výsledku 0:3 na mistrovství Evropy v Berlíně. Ščotka tak očekává před Českými hrami v následujícím týdnu proti Finsku, Švédsku a Švýcarsku i sobotní odvetě s Rakušany v Brně další dobrý test. „Oni jsou hodně na bruslení a hrají jednoduše, takže si nahazují puky a chodí po nich hodně aktivně, což pro nás beky moc příjemné. Ale je to dobré jako příprava,“ dodal Ščotka.