Fotbalisté Zbrojovky prohráli ve 22. kole druhé ligy po bídném výkonu 4:1 ve Varnsdorfu a nebezpečně se přiblížili do pásma sestupu. Brno, které ještě minulou sezónu hrálo nejvyšší soutěž, nevyhrálo už sedm utkání a utrpělo čtyři prohry v řadě. Místo kýženého postupu aspoň na barážové příčky je dvanácté a od předposledního Prostějova ho dělí pouhé tři body. O hrozbě sešupu do MSFL už bez obalu mluví i zdrcený trenér Tomáš Polách, který označil výkon svých svěřenců na severu Čech za hrozný.

Po čtvrt hodině prohrávali 2:0

Brňané už po šestnácti minutách prohrávali 2:0. Potočný pak sice v 21. minutě snížil z penalty, ale domácí po pauze hosty dorazili góly Samka a Vojty. „Hrozný výkon, hrozný vstup do utkání. Těžko se hledají pozitiva. Převládá u nás obrovský strach z čehokoliv, dostali jsme se do strašné situace a těžko se mi hledají slova. Náš výkon neměl nic, čím bychom soupeře v této soutěži mohli překonat,“ nebral si servítky kouč.

Bojíme se a přemáhá nás strach, říká trenér

Pohled na tabulku je přitom neúprosný. Zbrojovka uhrála na jaře pouhé dva body za dvě remízy a po čtyřech prohrách se musí z 12. příčky se strachem dívat pod sebe. „Můžeme si říkat, co chceme, ale hraje se o záchranu. Nedokázal jsem si nikdy představit, že se dostaneme do takové situace. Jsme bojácní, strach nás přemáhá ve všech zápasech, kromě dejme tomu Dukly a druhého poločasu se Spartou. Je tam křeč, bojácnost, triviální chyby, vše dohromady. Náš výkon byl špatný,“ kritizoval své svěřence Tomáš Polách.

Brňané schytali šest žlutých karet a dohrávali v deseti

O mizerném výsledku svědčí i zvýšený počet žlutých karet, kterých Brňané viděli celkem šest. K tomu dostal Fousek po hodině hry červenou a o čtyři minuty později přidal Vojta do sítě Berkovce čtvrtý gól. „Nevadí mi karty, když jde hráč do souboje tvrdě, férově a protihráč je třeba rychlejší, to není problém. Ale dostáváme spoustu karet za hloupé fauly, kdy něco honíme. A červená? Prohrávali jsme, hráli hrozně, pořád jsme ale měli možnost se vrátit do zápasu a uděláme tohle,“ rozhazoval bezmocně rukama kouč Zbrojovky.

Proti Jihlavě bez Fouska, Koželuha a maroda Nového

Ve středu čeká Brno domácí zápas vloženého 23. kola s jedenáctou Jihlavou o důležité tři body, které by mohly Zbrojovku posunout aspoň o kousek výš. Trenéři tedy mají prakticky jen dva dny na to, aby tým dali dohromady. Kvůli karetním trestům ale nemůžou počítat s vyloučeným Fouskem a Koželuhem, který dostal čtvrtou žlutou kartu. K dlouhodobějším marodům pak přibyl i Martin Nový.