Spanilá jízda první ligou má nejsladší možnou tečku! Židenické florbalistky ovládly 1. ligu a po roce se vrací tam, kam patří – do Extraligy žen!

Pro celý židenický florbal to byl velký šok

Po četných změnách v kádru, které se udály před začátkem sezony 2021/22, přišlo něco, co čekal málokdo. Jeden z nejstabilnějších a nejtradičnějších florbalových oddílů v Extralize žen, K1 Florbal Židenice, neudržel extraligovou příslušnost a po 14 letech spadl do 1. ligy. Stalo se tak v dubnu loňského roku.

Vedení klubu však nevěšelo hlavy. Ponechalo hráčkám stejné kvalitní podmínky, upravilo realizační tým a týmu nastavilo jasný cíl – postoupit zpět do Extraligy!Cíl to však byl velice odvážný. Není totiž běžné, aby se družstvo, které spadne do druhé nejvyšší soutěže, okamžitě vrátilo mezi elitu. Přesto si na to Židenice troufly.

Stálo to spoustu úsilí, času a sil, ale povedlo se to!

Dračice, jak se ženskému týmu přezdívá, ovládly základní část, když z 24 zápasů zvítězily hned jednadvacetkrát. A dařilo se jim také v play-off. Nejprve si poradily s Hradcem Králové, ve čtvrtfinále pak se Znojmem, v semifinále s pražskými Prague Tigers Nehvizdy, a nakonec ve vyrovnaném finále také s Třincem. Až poslední jmenovaný soupeř Židenice porazil ve vyřazovací fázi. O vítězi 1. ligy a postupujícím do Extraligy tak musel rozhodnout až 3. zápas finálové série. V něm se dařilo více Židenicím, které přes 3 stovkami diváků zvítězily 5:3 a vybojovaly si postup mezi florbalovou smetánku.

Cíl splněn! Židenice se tak po roční pauze vrátily tam, kam patří – do Extraligy žen. Věříme, že se v soutěži nejen udrží, ale že se opět zařadí mezi týmy, které pravidelně bojují o postup do vyřazovací fáze.