Hokejisté brněnské Komety dnes zápasem v Třebíči odstartují sérii osmi přípravných duelů. V nich je kromě úřadujícího mistra extraligy Třince čeká například moravské derby s Kohouty z Olomouce nebo výjezd na Slovensko, kde se utká se Slovanem Bratislava. Extraligový kolotoč se pak naplno rozjede 15. září. Vyplývá to z informací na klubovém webu.

Brňany důkladně prověří mistr z Třince

Zřejmě nejdůkladnější prověrka čeká Brňany, které v uplynulé sezóně zastavily ve čtvrtfinále Vítkovice, ke konci srpna, kdy Kometa zamíří na led Třince, jenž v dubnu i s novým trenérem Zdeňkem Motákem oslavil už čtvrtý mistrovský titul v řadě. Oceláři obsadili v základní části šestou příčku a v play off si postupně poradili s Litvínovem (3:0), Spartou (4:2), Pardubicemi (4:3) a Hradcem Králové (4:1). Kometa s nimi měla negativní bilanci 1:3. „Utkání se čtyřnásobným mistrem určitě prověří naši defenzivu,“ podotkl ve videu na klubovém webu hlavní trenér Komety Patrik Martinec.

Marcinko a Zahradníček přišli právě do Komety

Kostra mistrovského týmu zůstala stejná, přesto došlo k několika významným přesunům. Tým opustil vynikající útočník Tomáš Marcinko, na kterého se už mohou těšit brněnští fanoušci, stejně tak i na Jana Zahradníčka, do Třince naopak z Brna zamířil reprezentační zadák Tomáš Kundrátek. Mezi dalšími posilami vyčnívá slovenský křídelník Richard Pánik, jenž se z NHL vrátil zpět do Evropy.

Dvakrát si zahrají derby s Olomoucí

Na moravské derby s Olomoucí dojde 15. srpna na Hané a odveta se odehraje 5. září v Brně. Hanáci se v minulém ročníku museli vyrovnat zejména s odchodem Davida Krejčího, jenž se po roční anabázi v Česku vrátil do Bostonu, kde ve svých sedmatřiceti letech sbíral téměř bod na zápas, přesto se patrně jednalo o jeho poslední představení za mořem. I bez něj ale Olomouc do sezony 2022/23 vstoupila velmi slušně a dlouho se držela až překvapivě vysoko. Nakonec z toho bylo osmé místo a předkolo s Karlovými Vary, na které ještě stačila (3:1), ve čtvrtfinále ale narazila na suverénní Pardubice, s nimiž neurvala ani zápas. „Je to pro nás výborný soupeř, který se v posledních letech prezentuje urputným hokejem,“ uvedl Martinec.

Motor prověří hru v oslabení i přesilovce

Dalším z extraligových celků, na které Kometa v přípravě narazí, je českobudějovický Motor. Ten má za sebou nepříliš vydařenou sezonu, v níž se jen tak tak vyhnul barážovým starostem, jež nakonec spadly na poslední Kladno. Na jihu Čech se museli spokojit s 13. místem a velmi brzkým koncem. Podle trenéra Brňanů Patrika Martince se v zápase s Jihočechy určitě budou hodně hrát přesilovky, takže si jeho svěřenci vyzkoušejí početní výhodu i hru v oslabení.

Generálka na extraligu bude se Slovanem

Poslední srpnový den pak Kometa změří ve slovenské metropoli síly s odvěkým rivalem – Slovanem Bratislava, 7. září se pak slovenský mistr ze sezóny 2021/2022 představí v Brně. „Chtěli jsme aspoň dva zápasy s týmem, který nehraje v české extralize, takže jiný styl hokeje. Doma to bude navíc generálka před ligou. Přípravné zápasy mají hlavně kondiční charakter, v posledních dvou duelech doma bychom už měli nastoupit v sestavě, která se bude hodně blížit týmu, který nastoupí do prvního ostrého zápasu,“ dodal trenér.