Fotbalisté Líšně uhráli doma v 15. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v derby remízu 0:0 s lídrem z Vyškova. Hosté měli ve vyrovnaném duelu převahu v první půli, v té druhé se role obrátily, nicméně 753 diváků gól nevidělo. Líšeň doma neprohrála už potřetí, MFK venku neprohrál čtyřikrát a vede zatím neúplnou tabulku o dva body před Duklou. Fotbalisté z předměstí Brna jsou však nejhůře střílejícím mužstvem, na podzim zatím dali soupeřům jen 16 branek a s 20 body zůstali devátí.

Pět rohů hostům ke gólu nepomohlo, pak měli šance i domácí

Do šlágru kola lépe vstoupili hosté. V 5. minutě dostal Metsoko míč za obranu, ale jeho střela šla mimo. O minutu později stejný hráč Vajnera překonal, ale radost mu zkazil odpískaný ofsajd. Vyškov dál domácím zatápěl, ale ke kýženému otevření skóre mu nepomohlo ani pět rohů za sebou. „Nebyli jsme při nich dostatečně důrazní,“ posteskl si trenér hostů Jan Kameník. Po půl hodině hry pak zahrozili i domácí, když Matocha z přímého kopu těsně přestřelil a ve 41. minutě Sokol hlavičkoval těsně vedle Stejskalovy svatyně.

Největší šanci Vyškova lapil Vajner

Největší šanci zápasu tak měl v 53. minutě hostující Mafwenta, který prudkou ránu nasměroval k tyči. Do ní Vajner pumelici vyrazil a míč poskakující po brankové čáře nakonec zkrotil. Domácí gólman pak po zmatcích vyběhl daleko z brány, toho chtěl využít Kanakimana, ale jeho rána šla příliš vysoko.

Hru oživila střídání

Rozkouskovanou hru poté oživilo střídání na obou stranách. V 81. minutě mohl rozhodnout domácí Čermák, který levačkou zkoušel Stejskala překonat ranou na zadní tyč, ale míč mu špatně sedl a skončil vedle. A protože se toho víc už nestalo, duel dokráčel k remíze 0:0.

Dobrému výkonu scházel gól, posteskl si Kameník

Podle Kameníka snesl výkon jeho svěřenců v určitých pasážích zápasu přísnější měřítko. „Zdálo se mi, že jsme víc na míči a snažíme se víc kombinovat. Dostat se do bloku soupeře se nám dařilo až do momentů, kdy jsme balóny zbytečně vyhazovali ven. U středových hráčů mi scházela větší kreativita a finální přihrávky. Po stránce výkonu tým šlapal dobře, ale scházel tomu gól, takže bereme bod,“ uvedl trenér Vyškova.

Kluci to dobře odpracovali, řekl Valachovič

Líšeňští fotbalisté plnili podle kouče Milana Valachoviče plán nechat soupeře hrát do pevného bloku. „Vypozorovali jsme totiž, že jsou pak méně trpěliví a míče vyhazují ven. Snažili jsme se presovat jejich nepřesné přihrávky a jít pak rychle do protiútoku. V prvním poločasu jsme byli trochu zakřiknutí s respektem k soupeři, který je první. Jinak ale musím kluky pochválit, protože to odpracovali velmi dobře. Nedostali jsme gól. Ale chybělo mi větší nasazení a schopnost vzít to v útočné fázi na sebe. Proto pak přišla střídání, abychom posílili ofenzivu,“ řekl Valachovič, který byl stejně jako jeho protějšek s dělbou bodů spokojený.

Líšeň hledá střelce, letos totiž dala nejméně gólů

Kouč Líšně však prý denně přemýšlí nad tím, proč jeho svěřenci zatím v patnácti zápasech letošní sezóny nastříleli pouhých 16 gólů. „Ale podívejte se, kde má od dob Baroše a Kollera reprezentace útočníka. I v první lize všichni shánějí útočníka, který by dával góly. Útočníci prostě nejsou a my nejsme schopni si střelce vychovat. Objíždím zápasy v nižších soutěžích a dívám se, ale útočníci prostě nejsou. My si tady pipláme Tauše, ale dneska jste viděli, že má před sebou ještě spoustu práce. A hotového útočníka vám nikdo nedá. Spíš naopak – týmy z nejvyšší soutěže loví v druhé lize a berou si útočníky od nás. Vandas dal sice v minulém utkání doma hattrick, ale od té doby jde jeho výkon dolů a chybí nám tak u něj stabilní výkonnost. Proto opakuji: útočníci prostě nejsou!“ zdůraznil Milan Valachovič.

Vyškov bude hrát za týden o čelo tabulky s Duklou

Vyškov zůstává v neúplné tabulce první s náskokem dvou bodů před Duklou, která však měla k dobru dnešní domácí zápas s Táborskem. Právě s Pražany si to MFK rozdá za týden v Drnovicích o čelo tabulky. „Vnímáme to, že v případě výhry se můžeme dostat před Duklu. Na utkání se těšíme, hrajeme doma a doufám, že nás přijdou podpořit v hojném počtu i diváci. Čeká nás vrchol podzimu, ale je třeba říct, že body s tímto soupeřem platí stejně jako s kterýmkoliv jiným,“ poznamenal Jan Kameník.