Fotbalisté brněnské Zbrojovky odstartovali v pondělí zimní přípravu. Tým do ní vstoupil s několika novými tvářemi, další hráči jsou naopak na odchodu. Do Brna se vrátil zkušený obránce Pernica, nové angažmá si naopak hledají gólman Šiman a beci Divíšek se Štěrbou. A sportovní manažer Zbrojovky Zdeněk Psotka v rozhovoru pro klubový web nevyloučil ani další změny, které můžou do konce února v kádru nastat.

Na levého obránce mají vytipovaná dvě jména

Dokud podle Psotky neskončí přestupní období, fotbalový kádr se neuzavře. „Aktuálně se jedná především o pozici levého obránce, na které by sice mohl nastupovat Gyamfi a lze tam použít také Granečného, ale máme tam vytipovaná dvě jména. Na jedno asi finančně nedosáhneme, to druhé řešíme. S Pepou Divíškem, který na této pozici také nastupuje, jsme se domluvili na změně, jsme před dohodou,“ oznámil Psotka odchod třiatřicetiletého beka.

V defenzivě se zvýšila konkurence

Jak již zpravodajský portál BRŇAN informoval, do Brna přišel z Plzně zkušený bek Pernica. „Tím jsme získali novou krev a hráče, který přinese potřebný impuls, pomůže na hřišti i v kabině, převezme v tomto směru část odpovědnosti od Kuby Šurala. Tím se nám zvýšila konkurence, proto jsme se podobně jako s Pepou domluvili i s Honzou Štěrbou, že bychom chtěli udělat změnu a umožnit mu jít do jiného klubu,“ uvedl sportovní manažer.

Gólmanu Berkovcovi bude krýt záda Sváček

Nové angažmá si podle Psotky může hledat také gólman Šiman. Jeho pozici by měl zaujmout Sváček, který by měl jako dvojka krýt záda Berkovcovi a přinést další impuls do zadních řad. Na pozici pravého obránce zůstává Koželuh, na něhož chtějí Brňané uplatnit opci. „Uzdravil se Nový, který tu pozici také zastane. Pokud do defenzivy přijde zmíněné jedno jméno, budeme zhruba tam, kde jsme chtěli být,“ upřesnil Psotka.

Do zálohy se vrátí Mara a Jambor

Ve středu hřiště se po zranění vracejí Mara s Jamborem, takže i v záloze podle Psotky vzroste konkurence. „Pak už záleží, jakou kvalitu na hráčích uvidíme. Na podzim jsme neměli žádnou stabilitu, hráči se vinou nemocí či zranění hodně točili a nemohli jsme se dlouhodobě dívat na hráče, kteří přišli v létě. Předpokládáme, že tato dlouhá příprava ukáže, jak na tom hráči jsou, jestli jsou schopní nám pomoci, potom bychom to řešili,“ řekl sportovní manažer. V ofenzivě zůstává Alijagić a kádr doplnili mladí hráči. Večeřa podle Psotky ukázal v předpřípravném období velký potenciál a chuť pracovat. „Teď bude trávit v áčku víc času, ale místo jisté nemá,“ dodal Psotka.

Mladíci budou hrát za áčko a béčko nebo půjdou hostovat

Obecně podle něj platí, že mladší hráči se mohou pohybovat mezi áčkem a béčkem. A mohou případně odejít i na hostování, aby nabrali herní praxi. „To je případ Nicolase Martinka, v souvislosti s ním se o tom bavíme. Ale musíme mít jistotu, že ho klub chce, aby pak na hostování opravdu pravidelně hrál,“ uvedl manažer.

Béčko chce postoupit do MSFL

Kromě postupu áčka zpět do nejvyšší soutěže je podle Psotky prioritou i postup béčka do třetí ligy. „Proto jsme se přiklonili k tomu, že bychom kádr chtěli nechat pokud možno pohromadě, neoslabit jej dalšími odchody a potvrdit na jaře podzimní výkony,“ doplnil Zdeněk Psotka.