Fotbalisté Vyškova ukončili pětizápasovou vítěznou šňůru Zbrojovky a v souboji o první místo v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ji na brněnském stadionu na Srbské porazili 1:0. Vítězný gól vstřelil kapitán hostů Filip Štěpánek, jemuž parádně z trestného kopu namazal bývalý hráč Brna Falta. Šimon dobře věděl, kam to má kopnout, culil se po zápase Štěpánek. Díky jeho zásahu odskočil Vyškov v čele druhé nejvyšší soutěže Zbrojovce o čtyři body.

Brno přišlo o zraněného Šurala

Ten, kdo na slušně zaplněném stadionu čekal atraktivní fotbal, musel být od úvodního hvizdu zklamaný. Víc ze hry měli hosté, kteří se jednoduchými přihrávkami dostávali před Berkovce. Zahrozili už ve 2. minutě, ale Bayo na Berkovce nevyzrál. Gól 4718 diváků nevidělo ani v 9. minutě, kdy se před Stejskala prodral Koželuh. Hru domácích pak poznamenalo zranění Šurala, kterého v 11. minutě musel vystřídat Hamza. „Absencí jsme měli víc a tohle byla další kapka. Jirka Hamza ale odvedl velmi dobrý výkon,“ řekl trenér Brna Luděk Klusáček.

Berkovce překonal kapitán Vyškova

V 18. minutě se k přímému kopu postavil někdejší hráč Zbrojovky Šimon Falta a přesným centrem našel Štěpánka. Kapitán Vyškova přesnou hlavičkou poslal míč za záda Berkovce a hosté rázem vedli 0:1. „Mám radost! Je to super v tak vyhroceném zápasu dát vítěznou branku a žádnou nedostat. Největší podíl na gólu má samozřejmě Šimon, protože to kopl luxusně. Je pravda, že jsem mu řekl, kam to má kopnout a vyšlo to fantasticky,“ svěřil se Filip Štěpánek. O vyrovnávací gól se pak několikrát pokoušel kapitán Zbrojovky Řezníček, leč neuspěl.

Řezníček se trefil z ofsajdu, gól tak neplatil

Obraz hry se moc nezměnil ani ve druhé půli. Vyškov byl dál aktivnější a tvořil hru. Měl častěji míč na svých kopačkách a diktoval tempo. Brňané se do útoku dostávali složitě, a když už se dostali k vápnu hostů, končily jejich snahy na pevné obraně nebo na Stejskalovi. Toho po hodině hry překonal Řezníček, ale branka kvůli ofsajdu neplatila. Hra se pak často kouskovala tvrdými souboji, ale Vyškov už domácí k ničemu nepustil a bere tři body.

Nedokázali jsme zachytit tempo hry, řekl Klusáček

„Nepovedl se nám vstup do zápasu, kde byl Vyškov jednoznačně lepší a přehrával nás. Nedokázali jsme zachytit rychlost a tempo hry. Nastartoval nás až inkasovaný gól, který jsme zbytečně dostali ze standardky. Ve druhé půli jsme se to snažili oživit střídáním a změnou systému, ale kromě zvýšené aktivity jsme se do šancí nedostávali. Vyškovu chci pogratulovat, protože podal velmi dobrý výkon,“ konstatoval trenér Zbrojovky Luděk Klusáček.

Výhru bereme s pokorou, uvedl Kameník

Jeho protějšek Jan Kameník byl pochopitelně spokojený. „Chtěli jsme tady uspět. Jeden gól jsme dali a žádný neinkasovali. Po třech inkasovaných gólech s Prostějovem jsme se snažili hrát poctivě do defenzivy, protože jsme věděli, jakou sílu má Zbrojovka v ofenzivě. Brno ale mělo velmi dobré pasáže. Hrálo se ve skvělé atmosféře před návštěvou, která je na druhou ligu mimořádná. Brno několikrát zahrozilo, ale ve vápně jsme dokázali míče vyčistit. Snažili jsme se tlačit do útoku, ale zradilo nás finální fáze a dostatečný počet hráčů v pokutovém území Zbrojovky. Chtěl bych ale hráčům poděkovat za zodpovědný výkon. Výhru proti Brnu, které je jednoznačným aspirantem na postup, bereme s velkou pokorou,“ řekl kouč Vyškova.