V lyžařských areálech v Jihomoravském kraji se rozjedou první vleky. Dnes odpoledne si první zájemci budou moci zalyžovat v Olešnici na Blanensku, o den později také v nedalekém Hodoníně u Kunštátu. Otevírají také v Němčičkách na Břeclavsku.

Dnes v 15:00 začne nová sezona v Olešnici.

„V provozu bude celý areál zatím vyjma pomy, kde ještě budeme dosněžovat. Na sjezdovce máme kolem 40 centimetrů sněhu, mělo by ale ještě něco i nasněžit,“ uvedl za areál Jiří Kotlán. Středisko nabízí sjezdovku o délce 500 metrů se stometrovým převýšením. Otevřeno bude ve všední dny od 9:00 do 20:00, o víkendu se bude začínat o hodinu dřív.

V dalších areálech se vleky poprvé rozjedou o víkendu. 

V sobotu se začne lyžovat v nedalekém Hodoníně u Kunštátu. „Na svahu je 40 až 50 centimetrů sněhu, jde o technický sníh smíchaný s přírodním. Přírodního by ale ještě mělo do té doby ještě přibýt,“ řekl za provozovatele Vlastimil Jílek. Areál leží na východním okraji Českomoravské vysočiny, délka sjezdovky je asi 550 metrů s převýšením 100 metrů. Pro lyžaře tu na letošek nachystali novinku v podobě nové boční trasy, vede směrem od hlavní sjezdovky velkým obloukem. „Ta ale o víkendu bohužel ještě nebude v provozu, máme tam nějaké technické problémy,“ doplnil Jílek.

Veřejnost si bude moci v letošní sezoně poprvé zalyžovat i v Němčičkách na Břeclavsku, kde se lyžuje mezi vinohrady. Na svahu tam mají položený umělý povrch, který umožňuje lyžování i za nepříznivého počasí. Lyžuje se tam od začátku prosince, areál byl otevřený ale jen pro dětský dlouhodobý kurz a pro kurzy pro školy, zpočátku se lyžovalo bez sněhu. „Nyní máme zasněženo asi 80 procent svahu, a můžeme tak otevřít i pro veřejnost,“ uvedl za areál Jaroslav Stávek. Lyžaři o víkendu mohou přijít mezi 13:00 až 16:00, tedy po skončení kurzů, ve všední dny pak od 9:00 do 16:00, kdy dopoledne jsou i kurzy pro školy.