Fotbalisté Zbrojovky uzavřou v sobotu první třetinu soutěže atraktivním soubojem o první místo s Vyškovem. Ten je s 20 body první a druzí Brňané na něj ztrácí jediný bod. I to dodává moravskému derby zajímavější náboj. Zbrojovka však v tomto utkání určitě nebude favorit, upozornil bývalý útočník brněnského týmu Petr Švancara. Šlágr 10. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v ADAX INVEST Areně na Srbské má výkop v 17 hodin.

Vedou druhou ligu zaslouženě, říká Švanci

„Vyškov je tak trochu nečitelný. Hrají za něj Afričané, kteří jsou velmi šikovní a my je v podstatě moc neznáme. To je výhoda Vyškova a naše nevýhoda. Oni vedou druhou ligu naprosto zaslouženě a trenéři Zbrojovky teď řeší, jak na ně kluky co nejlépe připravit. Jako fanoušek se na zápas moc těším. Pokud bude pěkné počasí, tak opět uvidíme slušně zaplněný stadion na Srbské. Že bychom se cítili jako velcí favorité, to určitě ne,“ řekl zpravodajskému portálu BRŇAN Petr Švancara.

Ukáže se znovu Alijagić?

Brňané podle něj nehrají v ideální formě, ale sbírají důležité body. „Sebevědomí hráčů tím roste. Vyškov určitě nepřijede bránit. Má spoustu individualit, takže čekám dobrý fotbal,“ uvedl fotbalový expert. Upozornil, že do Zbrojovky přišla mladá posila, útočník Denis Alijagić. Dvacetiletý juniorský reprezentant se skvěle uvedl, když jako střídající žolík rozhodl gólem zápas v Jihlavě, odkud si Zbrojovka odvezla tři body za hubenou výhru 1:0.

Musíme si na ně dávat pozor, uvedl Polách

„V první řadě to bereme jako další ze zápasů, které chceme zvládnout. Navíc hrajeme doma, kde chceme být úspěšní a hrát dobře. Soupeř má ve svém středu zajímavé hráče. Důležitou roli hrají cizinci, kteří klubu dodávají větší odvahu a kreativitu ve hře jeden na jednoho, na což si musíme dát bedlivý pozor,“ uvedl pro klubový web asistent trenéra Zbrojovky Tomáš Polách. Podle něj určitě bude mít motivaci bývalý hráč Brna Šimon Falta a z působení ve Vyškově dobře zná i Lukáše Lahodného.

Někteří hráči a trenéři prošli oběma kluby

V obou týmech se však najdou další hráči a trenéři se zkušenostmi z tábora soupeře. Ve Vyškově trénoval právě Polách, na hostování tam působil David Jambor. Naopak vyškovský Ondřej Vintr je odchovancem Zbrojovky, kde v loňské sezóně hostoval také zmíněný Falta. Vintr však kvůli karetnímu trestu nenastoupí. Stadion na Srbské dobře zná trenér vyškovských gólmanů Rosťa Horáček, dres Zbrojovky oblékal také asistent trenéra Kameníka Róbert Kafka.

Vrací se Pachlopník, mimo hru zůstává Nový

Kádr Zbrojovky nedoznal od duelu v Jihlavě větších obměn. „Těší nás, že se vrátil Ondřej Pachlopník, který po dlouhé pauze naskočil za béčko, a navíc se dvakrát trefil. Pro hráče je to určitě povzbuzení. Teď je ale potřeba, aby dotrénoval. Nehodláme nic uspěchat a riskovat. Jinak mimo tréninkový proces zůstává rekonvalescent Nový,“ dodal Polách.

Vzájemnou bilanci má lepší Brno

Bilance ze vzájemných utkání mluví pro tým z Králova Pole. Ze sedmi zápasů čtyřikrát vyhrál, jednou remizoval a dvakrát na Vyškov nestačil. V předminulém ročníku, kdy se Brno a Vyškov utkaly ve F:NL naposledy, se na Srbské zrodila remíza 2:2 a v Drnovicích zvítězili hosté 2:0.