Na nadcházející víkend je plánována dlouze očekávaná gastronomická akce. Hrad Veveří obejme neskutečně lákavá vůně, historický objekt bude dějištěm největší oslavy moravského uzeného na světě. Zpravodajský portál BRŇAN o tom informoval organizátor akce Pavel Pichler.

„Milovníky masa čeká jako již tradičně pravé moravské uzené, zabijačkové pochoutky, doprovodný program pro celou rodinu, ale i řada novinek, jako je rozšířená nabídka moravských vín nebo uzenářské workshopy,“ popsal Pichler.

Devátý ročník akce přináší doposud nejbohatší program

Ve středověkých prostorách hradu Veveří, který je pět minut autem od Brna, proběhne zabíjačka se vším, co k ní patří. Mistři uzenáři nechají publikum doslova nahlédnout pod ruce, podělí se o svá tajemství a zároveň nabídnou k ochutnání v rámci napínavé soutěže vlastní výrobky.

Nejlepší moravské uzené získá titul Krále uzenářů

„Cílem je hostům ukázat, že tradiční moravská kuchyně má stále co nabídnout, ať už se jedná o výbornou chuť nebo kvalitu masných výrobků. Slavnosti jsou živou ukázkou toho, jaké potraviny máme ve svém okolí k dispozici. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost,“ dodal Pichler.

K dobrému jídlu patří také dobré pití

Kromě pivní nabídky bude k dispozici vinařská zóna s ochutnávkou desítek druhů vín od moravských rodinných vinařství. Každý bude mít příležitost objevit, co mu chutná, a zakoupit si pár vzorků také pro domácí degustaci s rodinou.

Na výběr bude z více než 40 stánků nejen s masem či vínem, ale i řemeslnými výrobky a sladkými dobrotami. Chybět nebude ani zábava pro ty nejmenší v podobě divadla, šifrovací hry. A nebyly by to pořádné Slavnosti, kdyby nezahrála dobrá cimbálová muzika a  oblíbený harmonikář.

V Brně čeká na návštěvníky kromě uzeného další bohatý program

„V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show zase představí lahodné recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně,“ informoval ředitel akce Michal Burian.

Ke vstupence za 170 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku zdarma

V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie. Více informací naleznete zde nebo na facebookové stránce.