Brněnští vědci vyvinuli postřik, ochrání rostliny proti škodlivým bakteriím

  • Foto

    MZLU

 Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli speciální postřik, který ochrání rostliny proti škodlivým bakteriím. Má vysokou účinnost a působí například proti bakteriálním chorobám rajčat a paprik. Informoval zpravodajský portál BRŇAN mluvčí univerzity Filip Vrána.

Univerzita si bude postřik patentovat, v jednání je i komerční partner, který pomůže know how přenést do praxe. Postřik je směsí nanočástic stříbra a mědi a grafenoxidu, funguje tedy úplně jinak a účinněji než doposud běžně prodávané postřiky.  Výzkum chemiků z Mendelovy univerzity v Brně trval deset let.

„Antibiotická rezistence nás všechny ohrožuje, proto hledáme úplně jiný nový způsob ochrany proti bakteriálním infekcím na všech úrovních, zemědělskou praxi nevyjímaje“ uvedl vedoucí Ústavu chemie a biochemie Vojtěch Adam. Nový postřik je podle něj 10.000 až 20.000 krát lepší než prostředky, které jsou aktuálně k dispozici.

Aplikace postřiku má podle vědců velmi dobrý vliv na potlačení škod na rostlinách, přitom je jeho spotřeba řádově nižší než u srovnatelných přípravků na ochranu rostlin. Mimoto přípravky na ochranu proti bakteriálním chorobám nejsou oproti veterinární nebo humánní medicíně prakticky k dispozici. „Přínos pro praxi je nejen ve snížení množství chemických látek aplikovaných na pěstební plochy, ale především v možnosti chránit rostliny proti chorobám, které se doposud obtížně potlačovaly,“ uvedl vedoucí Ústavu zelinářství a květinářství Zahradnické fakulty Robert Pokluda.

Vědci nevynechali ani testování, k tomu jim posloužily rajčata a papriky. Část rostlin byla uměle infikována bakteriální skvrnitostí a následně ošetřena přípravkem. Po několika týdnech vědci test vyhodnotili a výsledek byl viditelný pouhým okem. „Neošetřené rostliny byly silně poškozené, zatímco na těch s postřikem nebyly známky napadení,“ uzavřel Pokluda.