Výzva v podobě toastů s kuřecím masem, ledovým salátem, slaninou, rajčetem a dresinkem čekala na maxijedlíka v brněnském Pivním baru Elpíčko. „Byla to výzva v rámci takzvaných pětiminutovek, kdy mám na snězení jídla pevně daný časový limit, během něhož toho musím do sebe nasoukat co nejvíc,“ upřesnil zpravodajskému portálu BRŇAN Jarda Němec.

Každý toast se skládal ze tří opečených plátků toustového chleba, které provozní podniku Pavel Sedláček proložil zmíněnými ingrediencemi. Nakonec jich držitel řady rekordů spořádal 1,2 kilogramu.

„Chutnalo mi to, ale tyhle toasty jsou sušší a každé sousto se proto hůř polyká. Zapíjel jsem to džusem naředěným vodou. Sníst 1200 gramů toastů bylo těžší spíš mentálně, protože člověk má v hlavě, že na to má jen pět minut. Čas mi přitom průběžně hlásili,“ uvedl maxijedlík.

Ten si některé toasty navíc zpestřil křupavými opečenými červíky, které má rád. Nový rekordní výkon mu však zdaleka nestačil a po cestě domů se zastavil v nákupním centru v brněnském Králově Poli, kde si dal pořádnou porci oblíbené gulášové polévky.

Rodák z Bystré u Poličky je přitom jediným člověkem na světě, který ve světovém rekordu dokázal za pouhých 77 vteřin sníst celý obsah konzervy se smradlavou švédskou rybou surströmming, což je sleď naložený v kyselém nálevu, který kvasí přímo v plechovce.

„Pořád čekám na někoho, kdo by si to se mnou v pojídání téhle smradlavé pochoutky rozdal a dokázal stejně jako já sníst celý obsah nafouklé konzervy včetně kostí,“ usmívá se Němec.

Tomu loni na podzim pandemie koronaviru zhatila účast na světovém šampionátů v pojídání hot dogů v USA.

„Měl jsem už zajištěného překladatele a sponzora, ale týden před odletem za oceán začaly ve Spojených státech prudce stoupat počty nakažených covidem, takže jsem za téhle situace nechtěl riskovat, že tam poletím zbytečně,“ vysvětlil maxijedlík.

Soutěž nakonec pořadatelé zrušili a přesunuli ji na přelom května a června letošního roku. „Tak doufám, že to už konečně klapne, protože organizátoři této soutěže všechny přihlášené účastníky bedlivě sledují. Za rok tak musíte jako jedlík předvést asi padesát špičkových výkonů,“ dodal Jarda Němec.