Víc jak 20 „burgermakerů“, dvě tuny hovězího masa a dobré dvě desítky tisíc bulek. To jsou základní parametry brněnského Burger Street Festivalu, který startuje už dnes u Galerie Vaňkovka, zpravodajský portál BRŇAN o tom informoval organizátor akce Bedřich Snášel.

Vůbec poprvé dostane Brno burger „na míru“. „V letošním roce jsme ve větších městech začali připravovat jeden specifický burger, který nějakým způsobem odráží typické symboly nebo suroviny daného města,“ uvedl Snášel. Zároveň doplnil, že do vymýšlení typických přísad vždycky prostřednictvím sítí pořadatelé zapojí i fanoušky burgerů. „Osobně mě vždycky překvapí, jak moc jsou vynalézaví. Například naposledy v Plzni navrhovali upéct bulky z pivovarských kvasnic,“ vzpomíná.

Recept na brněnský burger dá dohromady brněnský šéfkuchař Vojtěch Fňukal. Premiéru si burger pro Brno odbude ve čtvrtek, v pátek a sobotu jej bude připravovat pro návštěvníky herečka a foodblogerka Markéta Hrubešová. „V současné době bohužel nemůžeme dávat burgery ochutnat veřejnosti, ale do budoucna řešíme mechanismus, abychom mohli tento specifický burger pro dané město nabízet jako plnohodnotný sortiment,“ doplnil Snášel.

Festival odstartuje koncertem brněnské kapely Mucha, kterému bude předcházet vystoupení stand-up komiků Pavla Tomeše a Zbyňka Vičara. Program bude připomínkou letošního Vaňkovka festu, jehož celý ročník byl přesunut na rok 2021. Vaňkovka však své festivalové pódium zdarma zapůjčila městu k organizaci série koncertů, které podporovaly koronavirem postiženou brněnskou klubovou scénu. Během programu budou moci návštěvníci přikusovat burgery od zhruba desítky burgermakerů převážně z Brna a okolí.