Inspekce: Každá čtvrtá restaurace loni klamala v informování o složení jídla
Foto:
Pixabay
Každá čtvrtá kontrolovaná restaurace loni klamala zákazníky a dávala do jídel jiné potraviny, než uváděla na jídelních lístcích, vyplývá z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Nepravdivé a zavádějící informace dostali inspektoři ve 49 případech ze 194 kontrol, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva. V některých podnicích bylo prohřešků více, celkem jich tak bylo 60.
Inspekce se zaměřila zejména na restaurace a rychlá občerstvení. Nepravdivou či zavádějící informaci dostali inspektoři buď z jídelních či nápojových lístků, ale také například ústním sdělením personálu. Se skutečným složením jídla se tyto informace rozcházely. Restauratéři klamou například v tom, že deklarují v jídle dražší potravinu, kterou však nahrazují levnější alternativou.
„Nejčastější typ klamání inspektoři zjistili při nabídce pokrmů se sýrem. Typickým příkladem je sýr parmazán. Chráněné označení původu Parmigiano – Reggiano provozovatelé zneužili v 18 případech, a to nahrazením deklarované složky jinou levnější se zdánlivě podobnými chuťovými vlastnostmi. Ve dvou případech inspektoři prokázali zneužití názvu Grana Padano. V 19 případech kontrola zjistila neoprávněné uvedení značky sýra Hermelín, přičemž složka byla v pokrmu nahrazena jinými značkami sýra (například typu camembert),“ popsal Kopřiva.
Čtyřikrát měla být v jídle šunka, ale nebyla. „Z uvedených zjištěná vyplývá, že dle výsledků kontrol nejčastěji ke klamání dochází při nabízení pokrmů z italské gastronomie. Jedná se například o pizzu, těstoviny, rizoto a podobně,“ řekl Kopřiva.
Častým problémem u alkoholických nápojů je zneužití označení rum
V devíti případech hospodský donesl tuzemák nebo jinou lihovinu, která neodpovídá kategorii rum. Kontrolovaní provozovatelé, kterým inspekce prokázala použití nepravdivých a zavádějících tvrzení, museli pochybení odstranit. Zahájí s nimi také správní řízení o uložení pokuty. Inspekce u výsledků podobných kontrol upozorňuje, že nelze vztáhnout výsledek na celý trh. Kontroly dělá cíleně v těch podnicích, které měly v minulosti problémy, či dostane podnět od spotřebitelů. Při plánování kontrol vychází ze systému analýzy rizika.
NEJČTENĚJŠÍ
Exkluzivně pro Brňana
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
- Na jižní Moravě přibývá lidí s respiračními infekc…
- Brněnský dopravní podnik podepsal smlouvu na další…
- Brno spolu s krajem hledá dopravce pro pravidelné …
- Žádná auta, ani motorky! Masarykův okruh se na pár…
- D1 bude po 58 letech dokončená, dnes se otevře úse…
- Krajští silničáři plánují pro příští rok několik v…
- České dráhy žádají po Brnu přes 10 milionů korun z…
- Brno hledá způsob, jak zachovat středověké základy…
- Silničáři vybírají firmu, která postaví dálniční s…
- Firma začala z Horních Heršpic odvážet část nelegá…
Přinášíme vám aktuální události z Brna a okolí. Přehledné zpravodajství, krimi, sport, kulturu a veřejné dění v Brně – denně pro vás vybíráme ty nejdůležitější zprávy z našeho města. Chybí vám tu něco? Napište nám.
