Hygienici v Jihomoravském kraji letos řešili 310 případů salmonelózy, konstatovala ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek. Je to pokles proti stejnému období loňského roku, kdy bylo 445 případů. Podle Ciupek většina případů vzniká špatnou tepelnou úpravou potravin.

Ve 310 případech jsou zahrnuta dvě větší ohniska s celkovým počtem 38 nemocných. "Letošní dvě epidemie byly v dětských kolektivech, ale nic bližšího bych neupřesňovala," řekla Ciupek. Podle ní u případů salmonelózy převažuje konzumace pokrmů z nedostatečně tepelně upravených vajíček nebo ze syrových vajec.

V souvislosti s průjmovými onemocněními by si lidé podle hygieniků měli dávat pozor kromě vajíček také na tepelnou úpravu masa například při grilování nebo na nepasterizované mléko. Největší riziko průjmových infekcí vzniká při špatné manipulaci s jídlem. Hygienici proto radí, aby lidé nepoužívali v kuchyni stejný nuž nebo prkno na syrové maso a potom na hotové. Je také třeba mýt si ruce a ovoce, zeleninu i další potraviny uchovávat v nízkých teplotách.

Průjmy často doprovází dehydratace, proto je potřeba hodně pít. Mezi rizikové skupiny patří podle senioři a malé děti. Průjmy a dehydratace mohou skončit i hospitalizací a v krajním případě úmrtím.