Množství soli v polévkách, které loni vařily jihomoravské školní jídelny, vyhovovalo v pětině případů. V 59 procentech analyzované vzorky obsahovaly hodnotu v normě, avšak zvýšenou, a v 19 procentech nevyhovující. Na svém webu to dnes uvedli krajští hygienici, kteří za uplynulý rok měřili koncentraci soli u 115 vzorků polévek ve stejném počtu školních jídelen.

Světová zdravotnická organizace doporučuje u zdravé populace pět gramů soli na den. U menších dětí, od čtyř do šesti let, jsou to tři gramy a u dětí od sedmi do deseti let čtyři gramy. Ze zjištění hygieniků vyplývá, že se množství soli v polévce pohybovalo od 0,33 gramu do 2,75 gramu.

„Nadměrné solení ve školním stravování se opakovaně ukazuje jako problém, který je nutné řešit. Vedle zdravotního hlediska jde i o to, že děti jsou vždy považovány za zranitelnou skupinu ve společnosti s malým vlivem na rozhodnutí o jejich stravování. Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Marcela Hadámková.

Hygienici využívají přístroj, který měří okamžitou koncentraci soli a ukáže ji v procentech

„Optimální koncentrace soli je stanovena do 0,4 procenta, do 0,7 je vyšší, ale ještě ne alarmující. Nad 0,7 procenta je to už rizikové,“ sdělila ředitelka. Nejnižší obsah soli v porci polévky byl 0,22 procenta, nejvyšší 1,2 procenta. „Podstatným faktorem je i znalost praxe školní jídelny, kdy je ověřeno, že pokud se solí více polévka, je slanější i hlavní chod, doplněk, případně přesnídávka a svačina,“ doplnila.

Situace se zároveň podle jejich zkušeností zlepšuje. „Kuchařky se snaží využívat dochucovadla se solí co nejméně, více přidávají třeba bylinky. Pokud naměříme vyšší koncentraci soli, vidíme snahu a zájem to změnit,“ poznamenala Hadámková.