Novinářům to řekl vedoucí lékař Petr Janků z Perinatologického centra Fakultní nemocnice Brno, na niž připadá skoro polovina porodů v kraji. Loni bylo 159 porodů dvojčat a jedna trojčata. Počet vícečetných těhotenství se ale každý rok snižuje.

Ve Fakultní nemocnici Brno bylo loni přes šest tisícovek porodů. Zhruba polovina se uskutečnila na pracovišti v Bohunicích a polovina na pracovišti na Obilním trhu, které už je ale zastaralé. Nemocnice proto usiluje o výstavbu nového pavilonu v Bohunicích, který by obě pracoviště sjednotil.

Skoro 2000 porodů bylo v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně a přes tisícovku shodně v Kyjově, Břeclavi a Vyškově. Méně než tisícovka porodů v kraji se uskutečnila ve Znojmě, kolem 900 jich bylo v Boskovicích a asi 700 v Ivančicích.

Dlouhodobě se snižuje počet vícečetných těhotenství, ze kterých se rodí více dětí, nejčastěji dvojčata. Loni jich bylo 160, kdežto předloni 189. Podle lékařů ovlivnila vývoj počtu vícečetných těhotenství změna v přístupu k umělému oplodnění, kdy se ženám při asistované reprodukci dávají oproti dřívějšku již jen nejvýše dvě embrya, případně pouze jedno. Podle lékařů mohou vícečetná těhotenství provázet problémy spojené například s předčasným porodem.

Loni se v kraji narodilo 140 dětí s velmi nízkou porodní hmotností – do 1,5 kilogramu. Dalších 61 dětí mělo váhu do jednoho kilogramu a 27 dětí vážilo do 749 gramů. Většina těchto dětí se narodila ve Fakultní nemocnici Brno. Informoval o tom primář tamního neonatologického oddělení Ivo Borek. Podle něj jsou děti s váhou do 749 gramů již na hranici životaschopnosti. Lékaři jsou ale v současnosti schopni zachránit i dítě s nízkou váhou, které by v minulosti nemělo šanci přežít, doplnil.

Janků uvedl, že loni se narodilo 40 dětí mrtvých, dalších osm zemřelo krátce po narození. Tyto počty se ale snižují. Janků také upozornil na zvýšené riziko úmrtí při domácích porodech, nemocnice o nich však nemá úplné informace. Riziko úmrtí dítěte při domácím porodu je až osminásobně větší, zdůraznil Janků.