Lidé, kteří navštěvují gastrofestivaly s nabídkou lokálních potravin, mají letos na jižní Moravě devět příležitostí. Šest festivalů je spojených s typickou lokální zemědělskou produkcí a jednou konkrétní plodinou či potravinou. Také se uskuteční tři Festivaly plných chutí, jejichž cílem je propagovat lokální jihomoravské potraviny a značku Regionální potravina Jihomoravského kraje. Podle ředitelky Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martiny Grůzové tyto akce ukazují jižní Moravu nejen jako vinařský kraj, ale takový, kde se daří i jiným plodinám či potravinám, uvedla v tiskové zprávě.

Festivalová sezona začíná 17. až 19. května, kdy se konají Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích. Tamější chřest má více než stoletou tradici a dovážel se odtud i na císařský dvůr do Vídně. Letos se uskuteční 30. ročník slavností a kromě jídel z chřestu je přichystaný, jak bývá na festivalech zvykem, i kulturní a hudební program. Následovat bude 13. července Meruňkobraní v Židlochovicích, kde se lidé mohou těšit hlavně na meruňkové knedlíky. Slavnosti okurek ve Znojmě se konají 2. srpna, o týden později, 10. srpna, Slavnosti rajčat v Břeclavi. V Rosicích se pak mohou lidé zúčastnit 7. září Česnekovek a 21. a 22. září končí festivalová letní sezona Husími slavnostmi v Boskovicích.

Na festivalech se prezentují i mnohé minipivovary, které v posledních 20 letech na jižní Moravě vznikly

Podle Grůzové se slavnosti zmíněných plodin a potravin pojí s lokální výrobou, zároveň však dokážou přilákat návštěvníky, kteří z daného regionu nejsou. Vedle slavností zaměřených na jednu potravinu se letos opět uskuteční trojice Festivalů plných chutí, které se loni uskutečnily poprvé.

„Bavili jsme se o možnostech, jak podpořit značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a zároveň přivést návštěvníky na místa, která jsou trochu ve stínu tradičních turistických cílů. Rozhodli jsme se oslovit milovníky jídla a nabídnout kulturní program, což se povedlo,“ řekl náměstek hejtmana a autor koncepce festivalu Jan Zámečník (KDU-ČSL). Letos se uskuteční v Hrušovanech nad Jevišovkou 15. června, v Letovicích 10. srpna a ve Veselí nad Moravou 14. září.

Gastronomické menu je na každém festivalu jiné, zájemci tak mohou objet všechny tři