Zelené pivo vzniká spojením kvalitní vody, ječného sladu vyrobeného z toho nejlepšího moravského ječmene a toho nejjakostnějšího žateckého chmele. Pivo je vařeno tradičním způsobem na 2 rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Svou sílu pak Zelené pivo získává spodním kvašením trvajícím osm dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zakulacuje a získává svůj typický buket a říz. Posledním krokem ve výrobě Zeleného piva je přidání likéru pod pečlivým dohledem našeho sládka.

Tolik oficiální text pivovaru Starobrno, které už třináct let tento speciál vždy před velikonocemi vyrábí a více než úspěšně distribuuje. Mnoho restaurací v Brně i širokém okolí pak tuto nabídku využívá k uspořádání různých kulturních akcí pro své návštěvníky. V domovské pivovarské restauraci na Mendlově náměstí je každoročně na zelený čtvrtek už od dopoledne pro hosty připraven program a samozřejmě, točí se zelený speciál. A zájem je veliký: "Dopoledne je ještě klid, ale pak odpoledne a večer tady začne dost velký šrumec. Výtoč máme každý rok hodně velikou!" tvrdí mladá výčepní ze stánku před zahrádkou restaurace. A zájem o zelené pivo opravdu je, i přes docela vysokou cenu- 49 korun za půllitr – nazelenalou tekutinu do plastových kelímků čepuje slečna téměř nepřetržitě. 

Na terase u připraveného pódia se zahřívá do provozní teploty známý brněnský moderátor a rocker Luděk "Savana" Urbánek, spolu s dýdžejem Tomem baví konzumenty zeleného piva už od 12. hodiny. A to program ještě ani pořádně nezačal – na zájemce letos na Zelený čtvrtek v Pivovarské restauraci čekal kromě piva také kulturní zážitek v podobě vystoupení několika kapel – Silent trio, Rolling Stones Revival  a Wohnout. 

Zelený čtvrtek jsme zapili zeleným pivem a Velikonoční svátky tak můžeme prohlásit za zahájené! Přijměte tedy i od redakce Brňana přání hezkých, klidných a pohodově strávených Velikonočních svátků.