Kontroloři na 77 místech zkontrolovali 98 vzorků fritovacích olejů. "U celkem 26 procent kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití přepáleného oleje, když na základě hodnocení vůně, chuti, barvy, přítomnosti zuhelnatělých zbytků a laboratorního stanovení takzvaných polárních látek a polymerních triacylglycerolů vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k přípravě pokrmů," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Důvodem pro kontrolu byly špatné výsledky kontrol v předcházejících letech. Inspektoři sledovali i dodržování správných postupů při fritování a hygienických požadavků na fritézy. "V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami. Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty," dodal Kopřiva.

Podrobnou tabulku kontrolovaných restaurací a rychlých občerstvení i s výsledky kontroly, lze najít na webu Potravinynapranyri.cz.