Na sluncem zalité Růžové náměstí v Boskovicích na Blanensku proudí lidé, kteří míří ke stánkům s exotickým ovocem od drobných farmářů z africké Ugandy.

Na konci řady stolů s vyskládanými ananasy, banány, avokádem a dalším ovocem a kořením stojí u stolku maxijedlík Jarda Němec a trpělivě z trsů trhá a poté loupe miniaturní banány, aby měl čistý čas k další neobvyklé výzvě: během pěti minut sníst co nejvíc baby banánů.

Jakmile začne zvon z nedalekého kostela odbíjet poledne a začíná běžet čas na stopkách, pouští se jedlík do vyloupaných exotických plodů a zapíjí je vodou.

Některé baby banány si strčí do pusy naráz, některé rozkousne na dvě sousta. Banány v něm postupně mizí a na stolku před ním leží prázdné slupky, které se pak budou počítat.

Nakonec do sebe dostane osmačtyřicet kousků o celkové hmotnosti 2,8 kilogramu. „Banány byly výborné, ale měl jsem menší handicap v tom, že jsem to jedl venku, byla mi zima a banány byly studené. Kdybych to jedl v nějaké místnosti, tak by to bylo určitě lepší a snědl bych jich víc,“ svěřil se zpravodajskému portálu BRŇAN Jarda Němec.

I tak však byl se svým výkonem velmi spokojený. „Bylo dobré, že jsem si je předem oloupal a nemusel se tím pak při jezení banánů zdržovat,“ uvedl maxijedlík, který má na svém kontě celou řadu rekordů.

A připustil, že v pojídání ovoce měl v Boskovicích na trhu exotických plodů z Afriky premiéru. „Příští týden se ale chystám v Brně pojídat durian, který je sice sladký, ovšem docela hodně smrdí,“ usmíval se rodák z Bystrého u Poličky.

Ten by si pojídání banánů rád zopakoval, ale útok na další rekord by se podle něj měl odehrát někde uvnitř, aby mohl svůj výkon vylepšit.

Podle Němce je také důležité banány zapíjet. „Člověk se sice nápojem trochu víc zasytí, ale zase to jde líp do krku a dneska jsem banány zapil jen asi čtvrt litrem vody,“ upřesnil Jarda.

Chuťově prý byly baby banány vynikající. „Chutnají přece jen trochu jinak než klasické banány – jsou jemnější a mají výraznější specifickou vůni a aroma,“ uvedl maxijedlík.

Ten si ráno před cestou na Blanensko dopřál zdravou snídani v podobě ovesné kaše. Přiznal, že si v minulosti roztahoval před podobnými výkony žaludek větším množstvím vody. „Teď už to ale nedělám, protože mi pak bylo špatně,“ dodal Němec.

Maxijedlík se přitom chystá v úterý v Brně pokořit další rekord: v pětiminutové výzvě by chtěl sníst co největší množství tepelně opracovaných vepřových mozečků.

„Doufám, že jich sním co nejvíc, i když jsem nikdy nic takového nezkoušel. Jedl jsem v minulosti na zabijačce prasečí mozek usmažený na cibulce s vejci, ale tohle bude zase něco jiného,“ vysvětlil Jarda Němec.