V brněnských pivnicích je k dostání várka uvařená v Brně, jinde v Čechách a na Moravě si pak mohou lidé vychutnat stejné pivo uvařené v Prazdroji.

„Ukázali jsme, že když jde o spolupráci, Brno a Plzeň se dokážou rychle a bez problémů domluvit a ani k tomu nepotřebují Prahu,“ říká s úsměvem sládek a spolumajitel brněnského Parního pivovaru Petr Hauskrecht. Pivní speciál spolu s ním připravili plzeňští sládci Václav Berka a Lenka Straková. „Pivo jsme uvařili v Prazdroji i v Parním pivovaru Hauskrecht podle stejné receptury. Věřím, že se najdou milovníci piva, kteří ochutnají jak várku uvařenou u nás, tak i tu brněnskou,“ komentuje emeritní vrchní sládek Prazdroje Václav Berka.

Jeho kolega sládek Petr Hauskrecht doplňuje: „Touto společnou akcí chceme ukázat, že nezáleží na tom, jak je pivovar velký, ale jak k pivu přistupuje a jakou mu věnuje péči.“ Celkem si mohou lidé zajít na American Amber Lager do patnácti set hospod zapojených do programu Volba sládků po celé zemi.

Záhy po loňském úspěchu ležáku První, který Prazdroj uvařil s Pivovarem Matuška k stému výročí vzniku Československa, se zrodila myšlenka na další zajímavou akci v rámci Volby sládků. Hned mě napadl renomovaný brněnský minipivovar a sládek Petr Hauskrecht. Nejdřív jsem ale Petrovi neřekl, že s ním chceme spolupracovat, ale jen tak mezi řečí jsem mu ukázal návrh receptu, který jsem dal dohromady s naší expertkou na speciály Lenkou Strakovou. A zeptal se ho, co on jako fachman na to. Líbil se mu, a tak vzniknul nápad, že ho každý uvaříme ve svém pivovaru. Pak si sedneme a schválně se navzájem otestujeme, zda poznáme, která várka je od koho,“ vzpomíná na schůzku z počátku letošního roku sládek Václav Berka.

Teď mají možnost ochutnat plzeňsko-brněnský speciál i lidé po celém Česku. American Amber Lager je polotmavý nefiltrovaný ležák amerického typu. „Uvařili jsme ho ze dvou odrůd chmele, českého Sládka a amerického El Dorada a ze třech sladů – plzeňského bavorského a karamelového. Vůně je mírně nasládlá po meruňkách či vodním melounu s lehce kořenitým a sladovým dozvukem. Po napití se projevuje karamelová chuť, která je vyvážená střední hořkostí,“ uvádí sládková Plzeňského Prazdroje Lenka Straková.

Sládky Václava Berku a Petr Hauskrechta spojuje nejen maximální důraz na kvalitu surovin, skladování a čepování piva, ale také společná studia na stejné střední potravinářské škole. „Václav Berka maturoval, když jsem byl ve druhém ročníku. O to víc mě překvapilo, že si mě pak vybavil, když jsme se před mnoha lety začali potkávat na společných pivovarnických akcích,“ vzpomíná Petr Hauskrecht.

„Petra jsem poznal jako jednoho z největších pivovarských expertů. Jeho hlavní předností, kterou oceňuji dodnes, je jeho spojení teoretických znalostí se selským rozumem, lidským přístupem a schopnost realizovat kroky, které byly a jsou novátorské,“ uvádí Václav Berka.