Farářka husitské církve Sandra Silná dnes požehnala pivovar Johann, v němž se budou studenti Mendelovy univerzity v Brně učit vařit pivo. Univerzitní pivovar je v Mendelově biotechnologickém pavilonu M v kampusu v Zemědělské ulici, který si s dalším pavilonem X připomíná deset let od otevření. V září by mělo na MENDELU nastoupit prvních 20 studentů nového pivovarnického studijního programu.

Sandra Silná studovala pivovarnictví na průmyslovce

Farářka při slavnostním požehnání připomenula dobu, kdy často v české metropoli chodila na pivo do břevnovského kláštera. „Podle dochovaných pramenů to byl první klášter, kde mniši vařili pivo. A než mě život zavál do Brna, tak jsem v Praze začala studovat na střední průmyslové škole potravinářských technologií právě obor výroby piva, vína a nealko nápojů,“ vysvětlila Silná. Ta po modlitbě přilila symbolicky z pivní sklenice vodu do nádoby, ve které bude už za měsíc první pěnivý mok z pivovaru Johann.

Pivo z univerzitního pivovaru se nikde neprodává

Ten jako laboratorní zařízení funguje od května 2013, přičemž o půl roku dřív se tam ještě před kolaudací pavilonu M uvařila v prosinci první zkušební várka piva. „Jde o sestavu, která slouží pro výuku studentů a výzkum a vývoj receptur. V pivovaru Johann se však nevaří pivo kvůli zisku, ale studenti tu získávají data do svých diplomových a disertačních prací,“ řekl zpravodajskému portálu BRŇAN Tomáš Gregor, který na univerzitě působí jako zástupce vedoucího ústavu technologie potravin.

Uvařili tam i pivo ze starého chleba

Podle něj je vtipné, že pivovar má název Johann, protože rektor MENDELU se jmenuje Jan Mareš. „Johann Gregor Mendel, jehož jméno nese univerzita, byl vlastně také Jan. A já jsem sládek Gregor, takže to má svůj příběh,“ usmívá se sládek. Každé pivo z pivovaru Johann je podle něj jiné a bedlivě sledované. „Máme tu i vlastní sladovnu, kde si z ječmene vyrábíme slad. Děláme tu všechny druhy piva a připravujeme i netypické kmeny kvasinek, které se běžně pro pivo nepoužívají. A uvařili jsme tu i ze starého chleba. Sledovali jsme přitom, zda se škrob z bílého pečiva využije ve varním procesu, takže jsme tam přidávali enzymy, aby pečivo nebylo využité jen v mlátu,“ upřesnil Tomáš Gregor. Pivo ze sudů můžou podle něj příležitostně ochutnat na různých univerzitních akcích studenti i pedagogové.

V pivovaru bude výuka studentů nového programu Pivovarství a sladařství

Pivovar v Mendelově biotechnologickém pavilonu bude od září stěžejním místem pro výuku studentů nově otevřeného programu Pivovarství a sladařství. „Při Dnech otevřených dveří byl přitom zájem o studium slabý. První den nepřišel nikdo, druhý den čtyři a třetí den sedm zájemců. Čekal jsem tedy, že na podzim nastoupí tak deset studentů pivovarnictví. Koncem března se ale přihlásilo 82 uchazečů a do studijní skupiny nastoupí 20 studentů, takže zájem byl nakonec velký,“ vypočítal sládek, který je garantem studijního programu.

Absolventi se dobře uplatní v praxi, očekává Gregor

Ten je v mnoha ohledech v Česku unikátní. Nabídne několik týdnů praxe, zázemí univerzitního pivovaru i spolupráci se známými podniky. Studenty navíc čeká méně teoretických předmětů tak, aby se mohli naplno věnovat výrobní oblasti. „Nosnými předměty budou sladařství a pivovarství, které jsme doplnili například o oblast pěstování, zpracování a hodnocení plodin pro výrobu sladu a piva. Mimo to studenty čeká mikrobiologie, chemie a biochemie, bez kterých problematiku nelze pochopit dostatečně do hloubky,“ vysvětlil Gregor. A očekává, že absolventi programu skončí především v praxi. „Studium jsme proto doplnili o předměty využitelné v reálném životě, jako je nauka o materiálech, ekonomika nebo základy odborné angličtiny,“ dodal garant.