V centru Brna otevřeli největší pivovarskou restauraci. Pivo si tam může dát až 400 lidí

Fenomén pivního Brna má od druhého červnového pátku další zastávku. Pivovar Poupě totiž otevřel svého druhu největší restauraci s kapacitou téměř 400 míst k sezení.

  • Foto

    pivovar-poupe.cz

Restaurace v bývalém Domě stavbařů je ojedinělá svým konceptem, protože každý zákazník si sám jídlo vybere a odnese. V budoucnu bude mít restaurace i vlastní pivovar. Ten naváže na věhlas nejslavnějšího sládka české historie Františka Ondřeje Poupě, který tam vařil pivo pro celé Brno a měl i první pivovarskou školu na světě.

„Rozvolnění po odeznění pandemie nám umožnilo nastartovat zatím jen část toho, co jsme plánovali. Nabrali jsme nové zaměstnance a otevíráme jen pár dní poté, co to vládní regule umožnily,“ upřesnil zpravodajskému portálu BRŇAN jednatel Pivovarského domu Poupě Marek Tichý. Ten se s kolegy věnuje renovaci památek v celém tuzemsku. V minulosti úspěšně oživil i pivovar v Dalešicích, který je známý z filmu Postřižiny Jiřího Menzela. Nyní dokončuje opravu dalšího historického pivovaru a vrací mu původní život.

Pivovarský dům Poupě otevřel hospodu v místech někdejší varny bývalého městského pivovaru, což je lokalita většině Brňanů neznámá, přestože jde o místo v samotném centru jihomoravské metropole, která je pivnicemi proslulá. Tahle pivnice však nepostrádá moderní kabát. „Jde vlastně o koncept bistra. Zákazník si vybere v kuchyni jídlo a společně s pivem zaplatí u kasy. Obsluha bude v hospodě jen ve špičce, aby ulevila zájmu,“ vysvětlil provozní restaurace Lukáš Kvarda.

Milovníkům pěnivého moku ale budou zatím čepovat pivo ze sesterského pivovaru v Dalešicích. „V létě začneme vařit vlastní svrchně kvašené pivo, které dělával ve stejných místech i Poupě. Nechceme ale nic uspěchat. Doba je pro otevírání nových pivovarů velmi složitá,“ dodal Tichý s tím, že přes léto bude podnik garantovat cenu 39 korun za půllitr. Pivo tak bude u Poupěte výrazně levnější než v ostatních podnicích v centru. Ty totiž musely zdražit kvůli ekonomickým ztrátám, způsobeným dlouhým zavřením hospod a restaurací v době koronavirové krize.

„Chceme vyjít vstříc Brňanům, pro které vlastně otevíráme. Do budoucna je naším cílem ještě více posílit povědomí o významu brněnského piva, které má na co navazovat. Přitom povědomí o slavné minulosti místa je stále minimální,“ uvedl Marek Tichý. Na industriální historii místa navazuje i interiér restaurace s historickým strojním vybavením a socha sládka na dvoře podniku.

Pivovar Poupě fungoval v centru Brna od středověku do poloviny 19. století, kdy se v roce 1862 prodalo jeho zařízení v dražbě. František Ondřej Poupě (1753-1805) sládkoval na mnoha místech v českých zemích, v posledních sedmi letech svého života pak v Brně. Je dodnes uznávanou osobností v oboru. Do výroby piva zavedl používání teploměru a pivní váhy, tedy předchůdce hustoměru. Razil vědecký přístup k výrobě piva, čímž se odlišoval od většiny svých vrstevníků. 

 

Fotogalerie: