Vědci z Brna a Číny dekódovali genom křenu a odhalili tajemství jeho palčivé chuti
Foto:
ilustrační - CEITEC MU
Tým českých a čínských vědců úspěšně sekvenoval genom křenu a odhalil tajemství jeho charakteristické ostré chuti a zdraví prospěšných účinků. Jejich zjištění, publikovaná v časopise Nature Communications, poskytují nové možnosti ve šlechtění a genetickém zdokonalení této plodiny. O úspěchu informovala v tiskové zprávě Masarykova univerzita v Brně.
Křen se řadí k superpotravinám budoucnosti
Křen je známý svou ostrou chutí, která vzniká v důsledku rozkladu glukosinolátů na isothiokyanáty při mechanickém narušení rostlinného pletiva, například během strouhání kořene křenu. Tyto sloučeniny s protinádorovými, protizánětlivými a antimikrobiálními účinky řadí křen mezi superpotraviny budoucnosti. Přes tyto nesporné benefity je šlechtění a objasnění genetické podstaty tvorby zdraví prospěšných sloučenin komplikováno chybějícími informacemi o genetické výbavě, tedy genomu křenu.
Přečetli genom pomocí sekvenování DNA
Výzkumný tým vedený Fei Shenem z Ústavu biotechnologického výzkumu Akademie zemědělských a lesnických věd v Pekingu a Martinem Lysákem ze Středoevropského technologického institutu CEITEC Masarykovy univerzity úspěšně přečetl kompletní genom křenu pomocí komplexní strategie sekvenování DNA.
Charakterizovali strukturu chromatinu
„Díky aplikaci pokročilých genomických technik jsme charakterizovali epigenomickou architekturu a trojrozměrnou strukturu chromatinu obou složek genomu křenu. Tato analýza odhalila rozhodující vliv repetitivních DNA sekvencí a metylace DNA na diferenciaci obou subgenomů v rámci polyploidního genomu, tedy genomu s více než dvěma sadami chromosomů. Polyploidizace a duplikace genů kódující glukosinoláty vysvětlují širokou rozmanitost glukosinolátů a jejich degradačních produktů u křenu,“ řekl Martin Lysák.
Přečtení genomu posouvá porozumění evoluce
Přečtení kompletního genomu křenu významně posouvá porozumění evoluce polyploidních rostlinných genomů. Sekvenovaný genom křenu otevírá dveře snadnějšímu a rychlejšímu vylepšení nutričních a zdravotních vlastností křenu prostřednictvím pokročilých technik šlechtění rostlin. Kvalitní genomová sekvence je současně důležitou základnou umožňující detailní genetickou analýzu metabolických drah.
Otevírá se cesta k zdravější budoucnosti
„Úspěšné dekódování genomu křenu nejen prohlubuje naše porozumění genetickým mechanismům, ale také otevírá cestu k zdravější a chutnější budoucnosti využívající jedinečné vlastnosti této skromné rostliny,“ dodal mluvčí univerzity Radim Sajbot.
- Vydáno dne:
- 14.09.2023
- , 15:30
- Autor:
- Ondřej Požár
- Brňan (RED), muni.cz
NEJČTENĚJŠÍ
Exkluzivně pro Brňana
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
- Ústav soudního lékařství v Brně skrývá dobovou pos…
- Ani po týdnu od požáru podchodu v Brně zatím není …
- Policisté odhalili v Brně běžence z Afriky, sháněl…
- Motocykly, šifry, vláčky i zvířata. Do muzejní noc…
- Loňské Brněnské Vánoce skončily ziskem 212 tisíc a…
- Z týraného kotěte je hvězda s vlastním obrazem. Te…
- Exkluzivně pro BRŇANA: Velkolepá jezdecká show opě…
- Studenti oživují unikátní nábytek z prvorepublikov…
- V Brně dnes začne 15. ročník mezinárodní přehlídky…
- Jihomoravský kraj zaplatí ČD za provoz linek kolem…
Přinášíme vám aktuální události z Brna a okolí. Přehledné zpravodajství, krimi, sport, kulturu a veřejné dění v Brně – denně pro vás vybíráme ty nejdůležitější zprávy z našeho města. Chybí vám tu něco? Napište nám.
copyright © 2022 Press Global s.r.o. ・ všechna práva vyhrazena・ created by hireus.club