První výstava pod novým názvem náleží právě Kratochvilovi, jenž do širšího povědomí vstoupil stovkami snímků z počátků i nejslavnější éry brněnského "Provázku". V polistopadových dekádách spojil Kratochvil své působení s Městským divadlem. Byl jeho dvorním fotografem, vedl divadelní magazín Dokořán.

Činnost galerie Městského divadla začala v listopadu 1995 po rekonstrukci činoherní scény a jejího foyer. První výstavu tvořila Zezulova díla. Malíř, který žil v letech 1921 až 1992, působil v divadle jako výtvarník, grafik a scénograf v od poloviny 40. do začátku 80. let.

Později galerie představovala umělce napříč žánry a generacemi, včetně studentů. Celkem už nabídla 240 výstav. K dosud připomínaným počinům patří výstava o Kamenné kolonii, svérázné brněnské čtvrti obývané mnoha výtvarníky, expozice Křížovnické školy nebo výstava skic architekta Jožeho Plečnika.

"Součástí jiné, 'punkovější' expozice byly plexisklové krabičky s živým hmyzem, který bylo nutné v průběhu výstavy dokrmovat. Při sklízení výstavy jsme museli lovit po podlaze galerie rozuteklé housenky," zavzpomínal v tiskové zprávě kurátor Jakub Stejskal.