Místostarosta Tuřan Miroslav Dorazil (ODS) o tom v pondělí informoval na tiskové konferenci. Platnost územního rozhodnutí je podle něj prodloužená do června roku 2021.

"Od vydání územního rozhodnutí uplynulo víc než deset let a za tu dobu se doprava přes centrum Tuřan téměř zdvojnásobila. Každou minutu tudy projíždí dva až tři kamiony," uvedl Dorazil.

Dřív, než se ale začne připravovat dokumentace pro stavební povolení, musí být vyřešené majetkové vztahy u plánované trasy obchvatu. "Domluvili jsme se s městem, že jednání o výkupu pozemků povedeme my z městské části, protože většinu těch lidí známe. Zatím je většina vlastníků, s nimiž jsme jednali, ochotná. Chápou, že obchvat je nutný," dodal Dorazil.

Městská část bude muset oslovit asi dvě stovky lidí, u některých půjde jen o odkup části pozemku, jiné parcely musí město vykoupit celé. "Obchvat má být v majetku kraje. Jednání tedy povede městská část, pozemky vykoupí město Brno a pak je za stejnou sumu kraji odprodá, vždycky po větších skupinách," vysvětlil místostarosta Tuřan.

Městská část nyní čeká na dokončení znaleckých posudků pro první skupinu pozemků. Podle optimistického odhadu místostarosty by všechny potřebné pozemky mohly být vykoupené do dvou let.

Zároveň je třeba připravit aktualizaci projektu, aby obchvat nekolidoval s ochranným prostorem letiště v Tuřanech. Povrch silnice bude třeba zahloubit přibližně metr do země.