Komplikovanější je předzásobit gastroprovoz, řekl jednatel společnosti Infinit Vlastislav Novotný. 

Ve wellness centru pracovníci bazény napouštěli už tento týden. "Vycházeli jsme z vládní tabulky a tušili, že brzy otevřeme. Byl to risk, ale otevřít až 14. června nám s ohledem na vývoj epidemie přišlo nespravedlivé. Držíme si také téměř všechny naše zaměstnance a brigádníky, kteří jsou poslední dva týdny v pohotovosti. Díky tomu zvládneme v pondělí otevřít, i když všichni teď jedou na 110 procent a celá firma je na nohou. Nejtěžší je takhle na poslední chvíli předzásobit gastroprovoz, ale jsem šťastný, i když je to hektické," řekl Novotný.

V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna maximálně na 30 procent. "Bude to sice ztrátové, ale předpokládám, že se kapacita v dalších týdnech zvedne alespoň na 50 procent, což už odpovídá běžnému letnímu provozu," dodal jednatel.

Zástupci Aqualandu Moravia uvedli už dříve, kdy se počítalo s otevřením venkovních prostorů od pondělí, že otevřou až 10. června. "Dnešní rozhodnutí o uvolnění opatření s termínem v pondělí vnímáme jako neočekávaný krok. Chceme areál důsledně připravit na obnovení provozu, tak jsme se rozhodli ponechat termín 10. června," řekl ředitel akvaparku Petr Pavlacký.

Společnost Starez Sport, která v Brně spravuje řadu sportovních zařízení, chce od úterý otevřít venkovní koupaliště Riviéra a Zábrdovice. Vnitřní zařízení musí připravit. "Změnu sice vítáme, dosavadní uzavření provozoven byla podle opakovaných rozsudků soudu jednoznačně protizákonná, ovšem připravit bazén velikosti Lužánek nebo Aquaparku Kohoutovice za dva dny je naprosto vyloučeno. Už jen proto, že po veškeré přípravě se musí odebrat vzorky vody a hygiena má pak týden na jejich rozbory a povolení provozu. Samozřejmě velmi dlouho trvá i ohřev vody," uvedl generální ředitel Starezu Martin Mikš.

Dodal, že například Lužánky mají 3000 metrů krychlových vody, kterou je třeba z 16 stupňů ohřát na 28. "To není jako si doma napustit vanu. Nemluvě o nutnosti připravit okamžitě celé středisko včetně zaměstnanců k plnému provozu. Přesto jsme v souvislosti s výměnou ministra s jistým veletočem počítali a začali bazény připravovat s předstihem, takže bychom jak Lužánky, tak Aquapark Kohoutovice rádi otevřeli již v průběhu příštího týdne, byť to nebude přímo od pondělí," řekl ředitel.

Další rozvolňování se od pondělí týká také klubů, heren, diskoték či vnitřních prostor restaurací. Také jejich příprava je náročná. "Jakmile jsme se zprávu dozvěděli, začali jsme obvolávat celý tým, zaměstnance, brigádníky, kuchaře. Stahujeme je zpět do práce, je potřeba sepsat směny podle toho, jak budou lidé dostupní, protože většina si našla nějakou další práci, aby přežili. Termín je to šibeniční, zejména co se týká objednávání zboží, které je třeba objednat dnes, o víkendu to nejde, a musíme doufat, že nám jej v pondělí ráno zavezou," uvedl manažer Stopkovy plzeňské pivnice v Brně Igor Hlavička.