Od března se obnoví přímé autobusové spojení Boskovic, Velkých Opatovic a Jevíčka s Brnem. Jde o náhradu přímého spoje, který do 3. listopadu jezdil do Brna z Moravské Třebové. Nové spoje budou jezdit od 1. března, uvedla v tiskové zprávě senátorka Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) z Boskovic na Blanensku, která jednání o zavedení náhrady za zrušenou linku iniciovala.

Pro obyvatele severní části Blanenska zrušení přímé autobusové linky představoval problém především proto, že když už by využili vlak, tak letos se kvůli výluce mezi Brnem a Blanskem jejich cesta do krajského města časově neúměrně prodlouží. Na popud Vítkové tak Jihomoravský kraj svolal jednání a výsledkem je zavedení tří přímých ranních spojů z Jevíčka, které leží na Svitavsku kousek za hranicemi jižní Moravy, přes Velké Opatovice, Boskovice a Blansko do Brna ke královopolskému nádraží a tří odpoledních spojů v opačném směru. Organizátor krajské dopravy, Kordis JMK, vytvořil takové řešení propojením již existujících linek, aby náklady na zavedení těchto spojů byly minimální.

Spoj z Moravské Třebové jezdil jako komerční mimo závazek veřejné služby a dopravce jej zrušil i kvůli tomu, že neměl dostatek řidičů.

Současné řešení bude funkční do poloviny prosince, do kdy platí současný jízdní řád a do kdy potrvá výluka na železnici mezi Brnem a Blanskem. Vítková však usiluje o to, aby zůstalo přímé spojení do Brna i poté. "Představitelé Jihomoravského kraje již nyní připravují jízdní řády pro období po ukončení výluky a jednají s dopravci. Zazněl příslib dalšího společného jednání v únoru,“ uvedla Vítková.

Jihomoravský kraj dlouhodobě usiluje o to, aby bylo možné vést z Boskovic přímé vlaky do Brna, nyní se totiž musí z lokálky přestupovat ve Skalici nad Svitavou. Ovšem příprava Boskovické spojky uvázla na obtížně řešitelných problémech a její stavba je v nedohlednu.