Vedení města dlouhodobě prosazuje vybudovat na Červeném kopci sociálně-zdravotní komplex, který by vyřešil přetlak polymorbidních pacientů ve stabilizovaném stavu. Ošetřovatelský dům by měl přijít na 735,7 milionu korun, projektem se nyní budou zabývat zastupitelé. Novináře o tom dnes informovalo vedení města Brna.

Ošetřovatelský dům na Červeném kopci se bude specializovat na následnou péči o dlouhodobě nemocné. Vzniknout by tu mělo 150 lůžek, s tím, že pacienti by měli dostatek soukromí, individuální přístup, kontakt s blízkými a také by došlo k navýšení počtu lůžek, která budou moci tito lidé v Brně využívat.

„Pro nás je to velmi dobrá zpráva, ačkoliv dnes zatím těchto služeb nevyužijeme, maminku máme doma a zvládáme to. Před rokem to ale bylo jinak. Má pokročilou demenci, její stav se ze dne na den zhoršil a nemohli jsme ji už nechat v jejím bytě samotnou. Péče o osmdesátiletou matku je pro nás všechny fakt náročná,“ uvedla Marcela Vyskočilová z Brna.

Podle radních se momentálně na projektu nového komplexu usilovně pracuje. Hotovo by mohlo být v polovině roku. „Komplex je situován do tří samostatných pavilonů, které budou propojeny jednopodlažní vstupní halou. V pavilonech bude zázemí pro pacienty, ordinace lékařů, pracovny zdravotních sester, rehabilitační místnosti, kaple nebo třeba rehabilitační místnost a prostory stacionární péče. Vybudováním tohoto zařízení pomůžeme zejména lidem, kteří trpí pokročilejšími stadii Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Ty totiž není dost dobře možné zvládnout v domácím prostředí, “ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Pokud rodina nezažije takovéto onemocnění u svého rodinného příslušníka, vůbec neví, co je to za problém. My jsme nevěděli, co máme dělat, hledali jsme informace. Manžel skoro přišel o práci, já to odnesla drobet zdravotně, je to opravdu složitá situace. Navíc jsme chtěli, aby šla maminka do prostředí, které bude důstojné, ale to co jsme viděli, bylo spíš odkladiště. Opravdu smekám před personálem, ale i tito lidé, kteří trpí tak závažným onemocněním si zaslouží důstojné prostředí pro život. Pevně doufám, že se tento záměr podaří prosadit, moc tomu fandím,“ doplnila Vyskočilová.

Podle primátorky města Brna tento typ zařízení, které poskytuje dlouhodobou zdravotně-sociální lůžkovou péči nejen v rámci města, velmi chybí. Zejména v brněnských léčebnách dlouhodobě nemocných je už dlouho sledován velký přetlak polymorbidních pacientů ve stabilizovaném stavu, které je obtížné v domovech pro seniory umístit kvůli náročnosti péče o tyto klienty.

„Pacienti jsou přesouváni do vzdálených LDN mimo město, což je pro rodinu i pacienta nedůstojné a nekomfortní.  Sociálně-zdravotní komplex na Červeném kopci by měl zajistit dostupnost a odpovídající úroveň poskytované služby tak, aby byla profesionální, kvalitní a bezpečná,“ dodala primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Projekt počítá i s vybudováním 51 parkovacích míst. V tuto chvíli je dle posouzení projektu výše předpokládaných nákladů 735,7 milionu korun. Přibližně 85 % z nich by měla pokrýt dotace. Město by vybudování komplexu vyšlo podle očekávání na 159,6 milionu korun.

„Byla pro nás důležitá také udržitelnost a ekologie budov, proto projekt počítá se zelenou střechou pro jednotlivé pavilony. Ta pomůže významně ochlazovat okolí v horkých dnech a v zimě naopak poskytne nutnou izolaci. Srážková voda se bude kumulovat v retenčních nádržích a využije se například k zavlažování. Součástí je i fotovoltaika a dobíjecí stanice pro elektromobily,“ doplnil Hladík.

Projekt komplexu musí schválit ještě zastupitelé, v současnosti je vypracován stupeň projektové dokumentace pro územní rozhodnutí a pracuje se na stupni pro stavební povolení.