Jihomoravský kraj musí změnit systém ubytování uprchlíků z Ukrajiny, kapacita hotelů a penzionů je plná. Musí také reagovat na nízký příspěvek od státu na jednoho uprchlíka, informovala dnes zpravodajský portál BRŇAN hejtmanova mluvčí Alena Knotková.

Vláda nastavila příspěvek na jednoho dospělého uprchlíka 180 korun a na dítě do 10 let 90 korun, ostatní musí doplatit krajská kasa. Přitom cena za jednu noc s plnou penzí v hotelu se pohybuje kolem 1000 korun.

 „Jihomoravský kraj do této chvíle ubytoval přes 2000 lidí, což dosud ubytovala Praha a Střední Čechy dohromady. Musíme teď nastavit stejný standard jako je v ostatních krajích. Všechny lidi nemůže ubytovat jižní Morava. Znamená to, že prakticky od této chvíle přestáváme uprchlíky ubytovávat v jakýchkoli komerčních zařízeních, která samozřejmě stojí mnohem víc. Začneme s ubytováním běženců, kteří o něj projeví zájem, a to nejprve přímo na ochoze pavilonu centra. Je zde pro to prostor, zázemí, teplo, sociální zařízení, veškeré služby… To bude první fáze,“ uvedl dnes hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

V té druhé chce mít Grolich v každém okresním městě vytipovanou tělocvičnu. „Příští týden budeme také již ubytované lidi přemisťovat z hotelů a penzionů do těchto tělocvičen. Jde o to, abychom se do tohoto nového limitu, který činí 180 korun, vešli,“ dodal Grolich.

Plnou penzi už kraj nadále poskytovat také nebude, stravování bude na jednotlivých lidech. Jídlo by měla zajišťovat charita, která bude do zařízení, která kraj zřídí s jídlem zajíždět.

„Obracíme se opět na lidi, kteří nabízejí ubytování, aby tak činili prostřednictvím stránek pomahejukrajine.cz . Děkujeme za každou nabídku, budeme je stoprocentně využívat. Prosíme jen, aby se skutečně jednalo o dlouhodobé ubytování,“ doplnil Grolich.

S celou změnou v systému ubytování uprchlíků v Jihomoravském kraji bude pomáhat především Hasičský záchranný sbor ČR, který nejprve přizpůsobí k ubytování prostory ochozu pavilonu B brněnského výstaviště. Ten podle ředitele jihomoravských hasičů Jiřího Pelikána umožní umístit až 300 uprchlíků. Následně budou hasiči připravovat na příjem uprchlíků vytipované tělocvičny.