Ve speciální kategorii Cena veřejnosti mohou lidé ode dneška do konce března hlasovat pro nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje. Soutěž popatnácté vyhlásil krajští radní, majitelé památek mohli stavby i stavbičky, které loni prošly rekonstrukcí, do soutěže hlásit do 4. února. O začátku hlasování informoval kraj v tiskové zprávě.

Na internetových stránkách soutěže mohou lidé vybrat jednu z 22 nominovaných staveb a poslat z jednoho telefonního čísla jednu SMS zprávu s hlasem. "Ocenění a 60.000 korun získá památka, které zašle veřejnost prostřednictvím SMS zpráv nejvíce hlasů, bez ohledu na to, do jaké soutěžní kategorie je zařazená," uvedla mluvčí kraje Alena Knotková.

Vítěze v ostatních kategoriích, tedy velké stavby, drobné stavby a dílo výtvarného umění, doporučí k ocenění odborná komise. Mezi nominovanými stavbami je letos například budova Českého rozhlasu Brno, tedy bývalá Česká banka Union v Beethovenově ulici v Brně, takzvaná stará škola areálu kláštera v Louce ve Znojmě nebo zámecká oranžerie v Habrovanech. Z drobnějších děl jsou v seznamu nominovaných například boží muka v Hustopečích nebo poklona se sochou sv. Jana Nepomuckého v Pustiměři a z děl výtvarných pak obnovené stropní malby v zámku v Moravském Krumlově, Madona s Ježíškem z Ratíškovic nebo rumpál se šlapacím kolem na boskovickém hradě.

S vítězstvím v každé kategorii se pojí finanční odměna pro majitele opravené památky. Vyhlášení výsledků je naplánované na květen až červen letošního roku.