Do Zastupitelstva města Brna podalo do zářijových komunálních voleb kandidátní listinu 14 uskupení. Nyní probíhá jejich kontrola. Ve volbách před čtyřmi lety bylo 22 kandidátních listin, do zastupitelstva se dostalo šest subjektů, a to ANO, ODS, KDU-ČSL, Piráti, ČSSD a SPD.

Osobně zástupci stran a hnutí předali 13 kandidátních listin, jedna byla zaslaná prostřednictvím datové schránky. "Z podaných kandidátních listin jsou dvě politické strany, tři politická hnutí, pět koalic a čtyři sdružení politických stran nebo politických hnutí a nezávislých kandidátů," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Podle něj magistrát přezkoumá kandidátní listiny ve lhůtě do 25. července. "Nemá-li zákonné náležitosti nebo obsahuje-li nesprávné údaje, vyzveme písemně prostřednictvím zmocněnce volební stranu nejpozději 58 dnů přede dnem voleb, to je 27. července, aby závady odstranil," popsal Poňuchálek. O registraci kandidátky, případně odmítnutí nebo škrtnutí kandidáta úřad rozhodne 5. srpna. V tento den také vyvěsí rozhodnutí na úřední desce a zveřejnění názvy kandidujících stran.

Některé strany už složení kandidátek oznámily. ODS bude kandidovat s TOP 09 a jedničkou bude současná primátorka Markéta Vaňková (ODS). KDU-ČSL půjde do voleb se STAN a lídrem bude primátorčin náměstek a místopředseda lidovců Petr Hladík. Lídrem ANO bude brněnský předseda a místostarosta Řečkovic a Mokré Hory René Černý.

ČSSD povede primátorčin náměstek Jiří Oliva, Piráty zastupitel městské části Brno-Královo Pole Marek Lahoda. Piráti původně zvažovali společnou kandidátku se Zelenými a Žít Brno, nakonec jdou ale do voleb sami. Zelení a Žít Brno budou kandidovat spolu s Idealisty, jedničkou bude starostka Nového Lískovce Jana Drápalová. SPD povede lékař Tomáš Skřička.

Lídrem společné kandidátky Svobodných se spolkem Brno Plus bude bývalý náměstek primátora Robert Kotzian (dříve ODS). Název Restart pro Brno mají pro společnou kandidátku KSČM, Slušní lidé 2.0, Strana Práv Občanů – Zemanovci a Nezávislí společně pro Brno, přičemž lídrem bude bývalý brněnský zastupitel Martin Říha (KSČM). Samostatnou kandidátku pod názvem Fakt Brno postavil i současný koaliční zastupitel David Pokorný (zvolen za ODS).