Čtyři hodiny nabité událostmi a pozitivní atmosférou – tak na brněnskou návštěvu britské královny Alžběty II. vzpomíná publicista Michal Žák. V roce 1996, kdy královna do Brna přijela, pracoval v tiskovém středisku magistrátu, o 20 let později připravil textovou část fotografické knihy Čtyři hodiny s královnou. Nejsilnějším momentem bylo podle něj vystoupení královny na balkoně Nové radnice, odkud pozdravila Brňany.

"Bylo vidět, že je opravdu upřímně nadšená tím přijetím, které na ni v Brně čekalo. A dala to i najevo," řekl ČTK Žák.

Alžběta II. do Brna přiletěla 28. března a z letiště v Tuřanech přijela rolls-roycem po ulicích lemovaných Brňany k Nové radnici. Vzácnou návštěvu čekalo přivítání primátorkou Dagmar Lastoveckou a na nádvoří za asistence městského střeleckého sboru v historických uniformách zazněly Královské fanfáry Henryho Purcella.

Královna se ve sněmovním sále pozdravila s představiteli města a z radničního balkonu spolu s primátorkou a tehdejším prezidentem Václavem Havlem promluvila k občanům. "Jsem ráda, že mohu být dnes na Moravě, v historickém městě Brně, na křižovatce evropského kontinentu. Jménem britského lidu přeji vám a vašemu městu rozkvět a úspěšnou budoucnost," řekla tehdy podle knihy, kterou spolu s Žákovými texty tvoří fotografie Heleny Kupčíkové.

Kroky královny pak mířily Zámečnickou ulicí na náměstí Svobody. Všude byly davy lidí. Poté královna navštívila Ústavní soud a přešla do Besedního domu, kde byl slavnostní oběd, zavzpomínal Žák. Akce se podle něj dlouho připravovala. Nic se nedělalo na poslední chvíli, zdůraznil.

Alžběta II. zemřela ve čtvrtek odpoledne ve věku 96 let na zámku Balmoral ve Skotsku. Novým králem se stal její syn Charles.