Zítřek patří v brněnské zoo biodiverzitě. Od 10 do 16 hodin nachystali pracovníci zahrady na Mniší hoře pro návštěvníky pestrý program, zaměřený na ochranu živočišných druhů a biologické rozmanitosti. Oslavy Mezinárodního dne biodiverzity, který OSN vyhlásila na 22. května, připravila zoologická zahrada s vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. Kromě toho však především rodiny s dětmi potěší pohled na další mláďata.

Skupinu psounů rozšířil nový přírůstek

Jaro je totiž podle mluvčího zoo Michala Vaňáče tradičně časem, kdy se na Mniší hoře rodí spousta mláďat. „První mládě vylezlo z nory v expozicí psounů před Tropickým královstvím. Tito krásní hlodavci žijí v sociálních společenstvech, která mohou mít ve volné přírodě až tisíc jedinců. Jejich kolonie – takzvaná města – se dělí do čtvrtí, kde žijí jednotlivé klany. Ty tvoří dominantní samec, jedna až čtyři samice a jejich mláďata. Brněnská skupina aktuálně čítá 10 psounů,“ vypočítal Michal Vaňáč.

Malé bazilišky a želvy najdou v Tropickém království

Přímo v Tropickém království se už teď prohání i tři malí bazilišci zelení a ve vodě si užívají dvě želvy pavoukovité. Ty v brněnské zoo pravidelně odchovávají už šest let. „Tento kriticky ohrožený druh má v péči dvaadvacet zoo po celém světě. Za poslední rok se jen pěti zahradám podařil odchov těchto želv, ta brněnská je jediná v Evropě,“ upozornil mluvčí.

Chovatelé mají radost i z vlaštovčího papouška

Velkou radost dělá chovatelům malý papoušek vlaštovčí. Kriticky ohrožený opeřenec v divočině hnízdí v jihovýchodní části Tasmánie. „Je vázaný na několik málo druhů eukalyptů, jejichž dutiny používá k hnízdění. Mimo dobu rozmnožování část populace odlétá do Austrálie. V brněnské zoo obývá voliéru v Exotáriu. A ve stejném pavilonu jsou k vidění také mláďata ledňáka obrovského nebo malý vaza velký,“ vypočítal další lákadla Vaňáč.

Čtyři mláďata přivítali mary stepní a potomka přivedli na svět i jeleni milu

Návštěvníci také dobře znají velmi oblíbené mary stepní. Jejich expozici totiž najdou přímo u dolní točny vláčku. „Letos se tu narodila už čtyři mláďata,“ doplnil mluvčí. V Beringii vedle výběhu vlků je pak možné spatřit mládě jelenů milu. Tito sudokopytníci už kdysi ve volné přírodě vyhynuli, ale díky chovu v lidské péči se podařilo tento druh zachránit. Dalším přírůstkem je i malá alpaka, která už každý den čile prozkoumává venkovní výběh.

Děti si projdou znalostní stezku

Od 10 do 15 hodin připravili organizátoři v rámci oslav Mezinárodního dne biodiverzity znalostní stezku s dílničkami i pro nejmenší děti. Anketní lístek si vyzvednou u pokladen a na prvním stanovišti stezky. „Od 13 do 15 hodin si můžou nechat děti namalovat na obličej zvířecí motivy a mezi 15. a 16. hodinou je v muzejní maringotce připravené loutkové představení.“ upřesnil Michal Vaňáč.

Den biodiverzity upozorní na úbytek fauny i flóry

Cílem Dne biodiverzity (biologické rozmanitosti) je nejen upozornit na toto téma, ale také zpomalit tempo úbytku rostlinných a živočišných druhů na naší planetě. „Pojmem biodiverzita se označuje druhová rozmanitost. Obecně je to i genetická variabilita žijících organismů, jejich populací, společenstev a ekosystémů,“ dodal mluvčí brněnské zoo.