Seriál Četnické humoresky má stále i při další repríze vysokou sledovanost. Ve středu 1. května ho podle serveru Mediaguru vidělo 665 tisíc diváků starších 15 let. Není tedy divu, že lidé při besedě s některými tvůrci v Muzeu RAF v Ivančicích na Brněnsku zaplnili celý sál a opozdilci museli stát. Představitel velitele Arazima Tomáš Töpfer přiznal, že seriál nikdy neviděl. Zdeněk Junák, který hrál praporčíka Ambrože, zase prozradil, že ho režisér Antonín Moskalyk oslovil v Městském divadle v Brně. A autor námětu, plukovník ve výslužbě Michal Dlouhý, vzpomínal na to, jak jim diváci spílali, když v 9. dílu vrah zastřelil psovoda Toníčka Šebestíka. Toho ztvárnil herec Pavel Doucek, který besedu moderoval.

Mohl byste ještě tak pět kilo přibrat? ptal se Moskalyk Junáka

Když přišla řeč na to, jak Moskalyk vybíral herce do seriálu, prozradil Zdeněk Junák, že se na něj přijel legendární režisér podívat do Městského divadla v Brně. Tam zrovna hrál Othella s Alenou Antalovou a Erikem Pardusem v rolích Desdemony a Jaga. „Erikovi pak pípla na mobilu zpráva, že na nás v klubu čeká Moskalyk. Chtěl Alenku Antalovou jako květinářku Ludmilu a pro Erika měl roli Zahálky. Když se podíval na mě, tak říká: Co ta figura, Zdeňku? Byl jsem tenkrát tlustý, tak ve mně hrklo. A Tonda Moskalyk povídá: Myslíte, že byste mohl ještě tak pět šest kilo přibrat? Zajásal jsem a bylo to,“ uvedl Zdeněk Junák.

Při natáčení prožil v Brně a okolí sedm let

Ředitel Divadla na Vinohradech a senátor Tomáš Töpfer vzpomínal, jak ho režisér přemlouval na roli vrchního strážmistra Karla Arazima. „Prý to bude jen třináct dílů. No, a nakonec jsem tady v Brně a okolí prožil při natáčení 39 dílů Četnických humoresek sedm let,“ usmál se Töpfer. Ten návštěvníky besedy vyzval, aby zvedli ruku ti, kteří úspěšný seriál vůbec neviděli. Když se žádná ruka nezvedla, zdvihl ji sám. „Hrál jsem ve všech devětatřiceti dílech, ale seriál jsem v televizi nikdy neviděl,“ přiznal herec, který vystudoval brněnskou konzervatoř.

Smrt Toníčka nám národ neodpustí, říkal Dlouhý režisérovi

Spoluautor předlohy k Četnickým humoreskám a Zločinům Velké Prahy Michal Dlouhý uvedl, jak jim diváci spílali, když nechali v deváté epizodě umřít psovoda Šebestíka rukou vraha v podání Davida Matáska. „Už když jsem tehdy četl scénář 9. dílu, tak mi hrkly slzy do očí. A hned jsem režisérovi volal: To nám národ neodpustí! On si ale trval na tom, že to je dramatický oblouk, že to tam patří. Pak to proběhlo podle předpokladu. Diváci nám nadávali, proč jsme nechali Toníčka umřít a psa Arga zranit,“ řekl historik a plukovník ve výslužbě.

Osud skutečného mladého četníka byl ještě tragičtější

A připomenul, že skutečný příběh psovoda Aloise Taubera z plzeňské četnické pátračky byl ve skutečnosti ještě smutnější. „Byl to mladý četník, kterému bylo v roce 1931 šestadvacet let. Četníci se tehdy mohli ženit až ve třiceti letech. Alois Tauber však už tehdy měl známost s dvacetiletou Mařenkou Cheníčkovou. Ta dostala začátkem léta zápal plic nebo angínu a zemřela. Mladému četníkovi se zhroutil celý svět. A v tomto smutném rozpoložení šel do stejného služebního zákroku, jak jsme ho vylíčili v seriálu. Nepřežil ho ani on, ani jeho pes. Taubera pak pohřbili do rodinné hrobky Cheníčkových ve Starém Plzenci,“ uvedl Dlouhý. Ten pak spolu s Töpferem, Junákem a Douckem pokřtil jeho novou knížku Četnické podpovídky.