Divadlo Bolka Polívky, které po uzavření budovy na Jakubském náměstí kvůli narušené statice našlo azyl v Dělnickém domě v brněnských Židenicích, začne hrát od 11. dubna v Sále Břetislava Bakaly v takzvaném Bílém domě v centru města. Adaptace prostoru na divadelní provoz finišovala před Velikonocemi a zhotovitel začal předávat stavbu městu minulé úterý. Část prací udělali v sále také provozovatel objektu, tedy Sdružení zdravotnických zařízení II Brno, a Divadlo Bolka Polívky jako budoucí uživatel prostor. Magistrát o tom informoval v tiskové zprávě na svém webu s tím, že prvním představením bude autorské dílo principála Polívky Sága aneb Vizovský zázrak.

Úpravy sálu trvaly necelých pět měsíců

Po necelých pěti měsících od předání staveniště, které proběhlo počátkem listopadu, tak moravská metropole získala moderně vybavený a kapacitně odpovídající sál umožňující bezproblémový divadelní provoz. „Mezi nejdůležitější provedené práce přímo v sále patří instalace stropního LED osvětlení umožňujícího stmívání či rozšíření jeviště, které je nakonec vzhledem ke stavu původní konstrukce nové. Změnu v dispozici hlediště doplnila demontáž a po kompletním vyčištění opětovná instalace sedadel spojená s pokládkou nového koberce,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Divadlo pořídilo nové ozvučení

„Abychom divákům zajistili co nejlepší komplexní divadelní zážitek, pořídili jsme novou technologii ozvučení, inovovali jsme také světelnou techniku a potřebné jevištní technologie, protože ne všechno naše stávající vybavení bylo možné v prostorách Bílého domu použít. Teď, po převzetí sálu, začneme s postupným zapojováním a testováním, aby k blížící se premiéře bylo vše připraveno,“ upřesnil principál divadla Boleslav Polívka.

Úpravami prošlo i sociální zázemí a šatny pro účinkující

Úpravami prošlo také sociální zázemí a herecké šatny. „Stavební práce včetně technických rozvodů uhradilo město. Interiérové vybavení dodalo divadlo, opravu nevyhovující vzduchotechniky pak zařizovala poliklinika jako provozovatel objektu. Kromě zázemí a šaten jsme připravili prostory pro kavárenský provoz,“ sdělil investiční náměstek primátorky René Černý (ANO).

Město za úpravy zaplatilo přes 13 milionů

Město předalo staveniště zhotoviteli loni 7. listopadu. Lhůtu pro dokončení díla po jedné úpravě z důvodu nutných víceprací stanovil magistrát na 27. března. Celkové náklady města přesáhly 13 milionů korun bez DPH.

Divadlo si bude sál pronajímat

Po dokončení prací a převzetí staveniště předá investiční odbor Sál Břetislava Bakaly provozovateli objektu, kterým je Sdružení zdravotnických zařízení II Brno. To prostory na základě nájemní smlouvy poskytne budoucímu uživateli, tedy Divadlu Bolka Polívky.

Prvním titulem bude autorské představení Bolka Polívky Sága aneb Vizovský zázrak

Prvním titulem uvedeným v Sále Břetislava Bakaly bude autorské představení Bolka Polívky Sága aneb Vizovský zázrak. V předpremiéře ho mohou diváci vidět 11. dubna, ve světové premiéře pak o den později. Divadlo však na sociálních sítích upozornilo, že v dubnu bude hrát ještě tři představení v Dělnickém domě v Židenicích: 10. dubna Dobře rozehraná partie, 13. dubna Vyšetřování ztráty třídní knihy a 15. dubna S tvojí dcerou ne! „Proto moc prosíme, dávejte si pozor, kde se vaše konkrétní představení bude konat,“ upozornili divadelníci.