Repertoár brněnského HaDivadla dnes rozšíří inscenace Požár v šťastném Rakousku. Úspěšný román Felix Austria od ukrajinské autorky Sofije Andruchovyčové upravil pro divadelní jeviště slovenský režisér Eduard Kudláč ve spolupráci s Ivou Klestilovou, bývalou členkou HaDivadla. Autorka románu zhlédne představení v neděli. Na každou reprízu připravuje HaDivadlo ukrajinské titulky.

Román sleduje vztah mezi dvěma ženami

Román se odehrává na přelomu 19. a 20. století v srdci rakousko-uherské Haliče a sleduje vývoj vztahu mezi dvěma ženami, bohatou dědičkou Adelou a její ukrajinskou služebnou. Z barvitého a nápaditého románu vzešlo divadelní představení esejistického rázu. „Přemýšlí a proniká mezi vrstvami, staví proti sobě více perspektiv i divadelních žánrů,“ upřesnil dramaturg Matěj Nytra.

Spor v dobových kulisách

Základními tématy jsou podle Nytry spor mezi oddaností a hledáním svobody a modelování pozice ženské vypravěčky Stefanie v síti vztahů vícenárodnostní společnosti. Představení však vystupuje z jednoznačných dobových kulis.

První režie Kudláče v HaDivadle

Inscenace Požár v šťastném Rakousku je první Kudláčovou režií v HaDivadle. „Nová bude ve vztahu k mé dosavadní práci především proto, že jsme se snažili v jedné časové ose, na profilu jednoho příběhu, vedle sebe postavit až čtyři formálně odlišné metody přemýšlení – o konceptu osudu a svobody,“ uvedl Kudláč. V inscenaci účinkují například Táňa Malíková, Magdalena Straková a Radim Chyba.