Zámek Milotice na Hodonínsku v těchto dnech opět ožil příběhem rodiny Kostkových z Kostky. Režisér Jiří Vejdělek se vrátil do kulis barokního sídla a natáčí tam pokračování úspěšné komedie Poslední aristokratka. Snímek s názvem Aristokratka ve varu vzniká podle stejnojmenné knihy, jejímž autorem je spisovatel a milotický kastelán Evžen Boček. Jako první jej na začátku příštího roku uvidí diváci v Brně, řekla dnes producentka filmu Karla Stojáková.

První díl vidělo v kinech přes půl milionů diváků

První díl zhlédlo před čtyřmi lety v kinech přes půl milionu diváků, což tvůrci považují za úspěch a rozhodli se proto pro pokračování. „Tentokrát jsme se ale rozhodli natočit téměř veškeré scény tady na zámku v Miloticích. Jednak tím ctíme původ Aristokratky, ale také máme po prvním díle velmi dobrou zkušenost a cítíme se tady jako doma,“ poznamenala Stojáková.

Většinu scén natočí na jihu Moravy

V Miloticích se točí ve vnitřních prostorách. Štáb tam plánuje 20 z celkových 27 natáčecích dnů, dnešní den je třináctý. Románový zámek Kostka je popisován jako pozvolna se rozpadající, exteriér se natáčí na zámku Lemberk v Libereckém kraji. V plánu je také pár natáčecích dní na zámku Rájec na Blanensku. Film, jehož distributorem je společnost Falcon, má rozpočet 35 milionů korun, přičemž první díl stál 34 milionů.

Hlavní role opět ztvární Čermák, Balzerová a Dyková

Film o rodině potomka šlechtického rodu Franka Kostky stejně jako kniha navazuje dějem na Poslední aristokratku. Odehrává se tedy na jaře a v hlavních rolích se opět objeví Tatiana Dyková, Eliška Balzerová nebo Hynek Čermák. „Vracet se k této roli je jako vracet se domů. Znám ji a vyhovuje mi, protože je komediální,“ řekl Čermák.

Díky roli paní Tiché mám zásobu ořechovky, směje se Balzerová

Tvůrci nastínili, že tentokrát příběh zamotá několik nových postav v čele s Denisou, která podle režiséra Vejdělka divákům v prvním díle chyběla. Ujistili zároveň, že se lidé mohou těšit na oblíbenou hospodyni Anežku Tichou, kterou hraje Eliška Balzerová. „Od premiéry v roce 2019 mi díky paní Tiché nosí diváci a fandové Aristokratky často místo květin lahev ořechovky. Mám už dost slušné zásoby,“ poznamenala Balzerová.

Kuchyň zůstala součástí prohlídek

Právě celá kuchyň paní Tiché, která vznikla pro účely filmu, zůstala od posledního natáčení součástí prohlídek. Ty jsou letos v plánu od posledního dubnového víkendu, což bude týden od konce natáčení. „Filmaři přípravy na novou sezonu ovlivňují, nezůstal tady kámen na kameni,“ komentoval Boček, který je milotickým kastelánem 31 let.

Úspěšná knižní série

Jeho Poslední aristokratka vydaná v roce 2012 zvítězila v prvním ročníku Ceny Miloslava Švandrlíka pro nejlepší humoristický román. Šesté pokračování úspěšné knižní série Aristokratky s podtitulem pod palbou lásky, vyšlo loni. Boček již dříve řekl, že se jedná o poslední ze série příběhů postav na hradě Kostka. Příští rok by ale měl vyjít takzvaný prequel (umělecké dílo, jehož děj předchází v dějové chronologii příběhu dříve uveřejněného díla), který zastihne aristokratku v roce 1983.

Další filmy? Ještě uvidíme, řekla producentka

Zda nakonec vzniknou podle knihy i další filmy zatím tvůrci neví. Podle Stojákové bude záležet na diváckém úspěchu tohoto dílu i názoru spisovatele. Boček je zatím s průběhem natáčení spokojený. „Četl jsem scénář a věřím, že to bude vtipné. Nic jiného od filmu nečekám. Objevím se tam i já, pokud mě teda nevystřihnou,“ dodal se smíchem.