Česko bude spolupořádat evropský šampionát házenkářek v roce 2026, v Brně bude hostit jednu ze základních skupin. Šampionát se poprvé uskuteční v pěti zemích, zavítá i do Polska, Rumunska, Slovenska a Turecka. Rozhodla o tom federace EHF. Česko uspořádá závěrečný turnaj po 36 letech a poprvé v samostatné historii.

EHF spojila tři kandidatury

Český svaz původně usiloval o šampionát pouze s Polskem, EHF se ale nakonec rozhodla spojit všechny tři kandidatury. O mistrovství usilovaly také Rumunsko společně se Slovenskem a samostatně Turecko. Závěrečný turnaj mělo původně hostit Rusko, kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu mu ho ale evropská federace odebrala. Mistrovství se uskuteční 3. až 20. prosince 2026.

Je to pro nás diplomatický úspěch, říká svaz

Český svaz považuje přidělení pořadatelství za obrovský diplomatický úspěch. „Jsme opravdu rádi, že přivedeme po 36 letech do České republiky takový event, kterým Euro je. Můžeme představit českému publiku ženský národní tým v konfrontaci s nejlepšími týmy z Evropy,“ řekl v nahrávce pro média prezident českého svazu Ondřej Zdráhala.

Pomůže to házené, míní Zdráhala

„Zároveň jsem se jistý, že tato akce pomůže nejen ženské házené v České republice, ale i házené jako celku. V týdnu, kdy se evropský šampionát u nás uskuteční, bude pozornost směřovaná pouze na házenou. Myslím si, že právě to je obrovský benefit,“ pochvaloval si čtyřicetiletý bývalý kapitán české reprezentace.

Vrcholná akce se u nás hrála naposledy před 34 lety

Vrcholná házenkářská akce se naposledy v tuzemsku konala ještě před rozdělením federace v roce 1990, kdy Československo uspořádalo mistrovství světa mužů. V samostatné historii dosud Česko závěrečný turnaj nehostilo. Svaz ještě za minulého vedení neuspěl se snahou spolu se Slovenskem a Polskem získat Euro žen v letošním roce, předtím stáhl rovněž společnou kandidaturu na kontinentální šampionát mužů v letech 2022 nebo 2024.

Bude hrát 24 týmů

Ženského mistrovství Evropy za dva roky se podruhé v historii zúčastní rozšířený počet 24 týmů, které budou rozděleny do šesti čtyřčlenných základních skupin. Vedle Brna je uspořádají také Katovice, Bratislava, Kluž, Antalya a Oradea. Vždy první dva týmy postoupí do dvou šestičlenných čtvrtfinálových skupin, které se odehrají v Kluži a Katovicích. Polské město bude hostit i semifinále a boje o medaile.

V dubnu čeká Češky kvalifikace na olympiádu

Rozšířené Euro s 24 účastníky se poprvé uskuteční letos na konci letošního roku, kdy ho budou pořádat Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko. Česká reprezentace má nadějně rozehranou kvalifikaci, kterou zakončí na začátku dubna. Tým pod vedením norského trenéra Benta Dahla udělal v poslední době pokrok a v prosinci osmou příčkou vyrovnal své nejlepší umístění v samostatné historii na mistrovství světa. V dubnu také Češky poprvé čeká olympijská kvalifikace.