Po reprezentační pauze pokračuje hokejová extraliga. Kometa s novým koučem Patrikem Martincem dnes večer doma od 18 hodin vyrukuje na Kladno, kterému patří poslední místo v tabulce. Modrobílí tak mají ideální možnost k přerušení čtyřzápasové série porážek.

Na led musel i Jaromír Jágr

Kladenští měli před reprezentační přestávkou velké problémy s virózou, která zasáhla podstatnou část týmu. Její vinou dokonce Rytíři museli odložit utkání 27. kola proti Pardubicím, nicméně 11. prosince v Liberci už hrát museli. Do zápasu tak poprvé v letošní sezoně nastoupil i padesátiletý majitel klubu Jaromír Jágr, jenž si při vysoké porážce 7:3 připsal 2 body (0+2).

Kladno se však trápí dlouhodobě, a i letos bude pravděpodobně bojovat o udržení v nevyšší soutěži. Zatím mu s 28 body patří poslední 14. místo, ztráta na předposlední Motor České Budějovice tak činí pět bodů. V posledních pěti utkáních Rytíři ale žádný výrazný krok k záchraně neudělali, když hned čtyřikrát prohráli. Jediným úspěchem tak bylo domácí vítězství 4:1 nad karlovarskou Energií.

Klubové statistiky Kladna vede veterán Plekanec

V individuálních statistikách kladenských hokejistů suverénně vede veterán Tomáš Plekanec. Čtyřicetiletý útočník s bohatými zkušenostmi z NHL dosud nasbíral 19 bodů (5+14). Druhý je čtrnáctibodový Adam Brodecki (8+6) – švédský útočník, jenž do Čech v létě přišel z finského týmu JYP Jyväskylä.

Mezi nejproduktivnější obránce ligy ale patří další cizinec v kádru Rytířů – Kanaďan Jake Dotchinposbíral během pětadvaceti startů velmi slušných 11 bodů (2+9). Do branky se nejčastěji staví Landon Bows úspěšností 89.64 procent, záda mu kryje Adam Brízgala, který má úspěšnost ještě vyšší – 90.43 procent.

Kometa v reprezentační pauze vyměnila kouče

Kometa v reprezentační pauze vystřídala trenéry. Po sérii porážek skončil Martin Pešout, kterého na pozici hlavního kouče nahradil Patrik Martinec. V roli trenéra obránců se na střídačku postaví i majitel Komety Libor Zábranský, asistentem zůstává Jiří Horáček, Jiří Otoupalík se přesune na tribunu, odkud bude střídačku zásobovat svými postřehy.

Kometa se s kladenskými Rytíři potkala v letošní sezoně dvakrát, přičemž její bilance s tímto soupeřem je vyrovnaná. V září slavili Středočeši, kteří si z Brna odvezli tři body za výhru 1:3, jedinou branku Komety tehdy obstaral Andrej Kollár, jenž po asistenci Eduarda Šalého vyrovnával na 1:1. Říjnovou odvetu na Kladně ale naopak zvládla Kometa, když v pohledném a na góly bohatém utkání zvítězila 3:5.

Brňanům momentálně s 38 body patří 8. místo, nicméně sedmý Liberec má na kontě stejný počet a je před Kometou pouze o skóre. Celky na 4. až 6. místě pak mají shodně 45 bodů, cesta na pozice zajišťující přímou účast ve čtvrtfinále je tak stále otevřená.