Fotbalisté pražské Dukly ukončili ve 20. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Drnovicích sérii neporazitelnosti Vyškova a po výhře 1:0 si odvážejí tři body. Díky nim se svěřenci Petra Rady v tabulce posunuli na 7. příčku a na jaře zůstávají stoprocentní. Druhý Vyškov se naopak mohl v případě vítězství bodově dotáhnout na první Příbram, která v pátek podlehla doma Varnsdorfu, nicméně po porážce s Duklou stále ztrácí na lídra tabulky tři body.

Kinský hasil jeden průšvih za druhým

V tradičních oranžově žlutých dresech hrající hosté od začátku potvrzovali, že mají v posledních měsících fazónu. Už ve 2. minutě zlikvidoval jejich velkou šanci gólman Kinský. Ten hasil průšvih i v 16. minutě a o pět minut později ho znovu vyzkoušel Moulis. Po půlhodině hry zasáhl včas domácí Musa a z následného rohu míč jen těsně minul tyč.

Rozhodl gól do šatny

Vyškov se snažil otupit převahu hostů nákopy dopředu, ale snahu domácích hatily nepřesné přihrávky a prohrané souboje. V nastavené minutě první půle tak zákonitě přišel trest, když se po rohu Dukly trefil Peterka – 0:1. A kdyby svítilo na ukazateli skóre 0:3, nikdo by se tomu z více než tisícovky diváků asi moc nedivil. „V prvním poločase jsme nepředvedli prakticky vůbec nic kromě první minuty, kdy Benny Kanakimana šel na bránu, ale byl faulovaný. Zbytek poločasu už byl bez agresivity ve středu hřiště. Nešli jsme si pro balon a nechali jsme to na stoperech, kteří to řešili dlouhými míči,“ povzdychl si domácí kouč Jan Trousil.

Střídání Vyškovu moc nepomohlo

Domácí tak věděli, že do druhé půle se něco musí změnit, pokud chtějí pomýšlet aspoň na bod. Trousil poslal na trávník čerstvé trio Mafwenta, Krška, Fulnek, který si tak odbyl druholigovou premiéru v bílém dresu. Jenže byla to naopak Dukla, která mohla zvýšit na 2:0, Moulisovu tutovku ale v 54. minutě lapil výborný Kinský.

Pražané se pokusům domácích ubránili

Jednu z posledních šancí na vyrovnání promarnil Bayo, jehož hlavička však neměla potřebnou razanci. Pražané se pak ubránili i při pokusu Kanakimany, který ve vápně mířil příliš vysoko. Vyškovská série bez prohry se tak zastavila na čísle 9. „Po výhře 1:0 v Líšni jsme chtěli přidat další tři body, ale nepovedlo se to,“ řekl Trousil. S Duklou přitom jeho svěřenci prohráli i na podzim v Praze 2:0, kde však předvedli mnohem lepší výkon než dnes.

Vyhráli jsme zaslouženě, uvedl Petr Rada

„Chtěli jsme tady v Drnovicích potvrdit dvě domácí vítězství. Věděli jsme, že Vyškov je doma nepříjemný a v minulém kole vyhrál 1:0 v Líšni. Chtěli jsme tu něco urvat, abychom trochu odskočili od spodku tabulky. To se nám nakonec podařilo. Většinu zápasu jsme byli fotbalovější. Eliminovali jsme dlouhé Srubkovy nákopy a africké ofenzivní fotbalisty. Skvěle zahrála i záloha a vepředu se dobře doplňovali dva útočníci, takže jsme zaslouženě vyhráli,“ byl spokojený trenér Dukly Petr Rada.

Trousil: Vyčníval jen Kinský a Ilko

Jeho protějšek Trousil pochválil za výborný výkon gólmana Kinského a obránce Ilka, který byl aktivní, bral si balony a vytvářel nebezpečné situace. „Ostatní hráči se k němu nepřipojili a snažili se spíš jen neudělat chybu,“ posteskl si domácí kouč.

Měli jsme svázané nohy, povzdychl si Pavol Ilko

Pavol Ilko k tomu podotkl, že předvedli nervózní výkon. A přiznal, že ho to občas táhne dopředu, když vidí, jak se jeho spoluhráči v útoku trápí. „Vždy si ale uvědomím, že jsem obránce a vzadu bych mohl chybět, takže by podpora útočníků přišla vniveč. Přišlo mi také, že jsme oproti vítězné přípravě s Trenčínem měli víc svázané nohy. Dukla teď navíc táhne sérii třinácti zápasů bez prohry, takže musíme brát v potaz, proti komu hrajeme,“ uvedl obránce. Druhá liga je navíc velmi vyrovnaná a vyškovští fotbalisté musí jít podle Ilka od zápasu k zápasu a nemít v hlavě tlak na postup nebo baráž o první ligu.

Čeká na ně ambiciózní Karviná

Body, které doma ztratil s Duklou, se teď musí MFK pokusit urvat v příštím kole v ambiciózní Karviné. Ta má navíc zítřejší zápas v Táboře k dobru a pokud jedenácté Táborsko porazí, posune se právě před Vyškov na druhé místo.